Шеметните Милица Гладнишка и Нона...

Камен Алипиев - Кедъра „отвръща на артистичната...

Стоичков запя с Тони Димитрова и...

Христо Стоичков запя в зала 1 на НДК. На мястото, където...

Пържената храна може да ви убие, сочи ново проучване

отпечатай новината

08.04.2019 15:33 | Видян 754 пъти

Пържената храна може да ви убие, сочи ново проучване

Не е тайна, че пържената храна не е полезна. Но ново проучване, публикувано в The BMJ, разяснява точно как яденето й може да повлияе на здравето с течение на времето - и посочва кои видове храни са най-вредни.

"Хората знаят, че пърженото може да има неблагоприятни здравни резултати, но има много малко научни доказателства, които да покажат какви са дългосрочните последици от яденето му", казва д-р Уей Бао, асистент по епидемиология в University of Iowa College of Public Health и съавтор на изследването. "Като цяло открихме, че консумацията на пържени храни е свързана с общата смъртност."

Изследователите проследяват в продължение на 20 години данни близо 107 000 жени в САЩ, на възраст 50-79 години. През 90-те години те попълват подробен въпросник за хранителните си навици. Здравето им е проследено от изследователи до 2017 г. и през това време са загинали повече от 31 500 души.

Тези, които твърдят, че консумират поне една порция пържена храна на ден, имат с около 8% по-висок шанс да умрат рано, в сравнение с жените, които не ядат, според проучването. Те също така имат 8% по-висок шанс да умрат от сърдечносъдови заболявания.

Обаче, потреблението на пържени храни не изглежда да съответства на по-висок риск от смърт от рак, въпреки някои минали изследвания, които свързват двете.

Пърженото пиле и пържената риба са по-силно свързани с ранната смърт, отколкото другите пържени храни, които изследователите са групирани в различни категории, включително пържени картофки, бисквити, чипси и леки закуски.

Резултатът може да се дължи на факта, че хората просто консумират повече пържено пиле или риба, казва Бао, или поради различията в начина на приготвяне на тези храни. Например, много ресторанти използват повторно олиото, когато приготвят храни като пържено пиле, което според Бао може да увеличи вредните вторични вещества, прехвърлени в храната.

В новото проучване изследователите отчитат фактори като медицинска история, демография, тютюнопушене, навици за пиене и цялостното качество на диетата, за да се изолират ефектите от пържените храни. Авторите отбелязват обаче, че е невъзможно да се изключи въздействието на другите фактори, които засягат здравето.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !