Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Академията готви промени за чуждоезичния Оскар

отпечатай новината

25.04.2019 11:36 | Видян 903 пъти

Академията готви промени за чуждоезичния Оскар

Промени, свързани с чуждоезичната категория, готвят от Американската филмова академия, която ежегодно връчва най-престижните киноотличия отвъд Океана – наградите „Оскар“. С едно заглавие в повече ще достига до шортлиста преди обявяването на окончателните номинации.

До тази година Академията посочваше 9 филма от всички над 100 продукции, които преминават във „втори кръг“ преди заветния шанс да протегнат ръка към „Оскар“-а. Още от 2020 г. техният брой ще бъде увеличен. Друга промяна, за която членовете на Академията взеха решение по време на ежегодната си среща във връзка с регламента на наградите, гласи, че категорията вече ще носи името „международен филм“.

Отчитаме, че терминът „чуждоезичен“ е старомоден на фона на световната киноиндустрия

коментираха Лари Карасзевски и Даян Уейерман, съпредседатели на Международния комитет по игрални филми. „Смятаме, че по този начин категорията ще насърчава позитивния и приобщаващ възглед за филмопроизводството“, добавят още те.

Сред другите изменения в регламента е увеличаването на броя номинирани в категорията за грим и прическа. Досега по трима артисти получаваха шанс за „Оскар“, а от следващата година те ще са пет.

Междувременно срещата даде повод и за обсъждането на бъдещето на Netflix във връзка с наградите. След като „Рома“ на Алфонсо Куарон (продуциран от стрийминг гиганта) спечели три приза „Оскар“, включително за режисьор, мнозина представители на гилдията посочиха, че компанията няма място в надпреварата за „най-добър филм“. Според тезата, Netflix подронва авторитета на киносалона.

Ние подкрепяме идеята, че преживяването в киносалона е важна част от седмото изкуство и това натежа в решението ни.

Планираме да продължим с проучването на промените в индустрията и дискусията няма да приключи тук“, обясни президентът на Академията Джон Бейли, след като заедно с колегите му гласуваха Netflix да продължи да участва в надпреварата за голямата награда и на следващите оскари.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !