Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Българският учен Ахмед Доган и Софи Маринова са в учебниците по история

отпечатай новината

27.06.2019 16:44 | Видян 1781 пъти

Българският учен Ахмед Доган и Софи Маринова са в учебниците по история

Депутатът от ВМРО Милен Михов отправи критики към учебниците по история за десети клас. На брифинг в парламента Михов се възмути, че в един от тези учебници почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като български учен. Михов е против и в учебниците да се учат музикални звезди като Софи Маринова, която е представена като "изпълнител, прославил страната ни по света".

Според Михов Доган е описан като учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков.

"Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство", коментира Михов.

Той заяви, че ВМРО подкрепя министър Красимир Вълчев в действията му по темата с учебниците по история за десети клас.

"За пръв път министърът и държавата се намесиха в нещо, което е задължение и отговорност на държавата", заяви Михов.

Той изтъкна, че дълго време обществото е било убеждавано, че държавата не може да се меси в това.
"Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът", заяви Михов.

Преди няколко дни стана ясно, че учебници по история са спрени, защото към тях имаше сериозни критики за написаното за периода 1944-1989 г. от историята на България, ролята на Тодор Живков и др.

ВМРО поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката. Според Михов мерките на министерството трябва да обхванат всички учебници и учебни помагала.

"Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници", заяви Михов.

Според ВМРО докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат. Той припомни, че още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия.

Михов цитира разпоредбите на Закона за училищното и предучилищното образование, според които една от целите е съхраняване и утвърждаване на българския национален дух.

"Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници", каза още депутатът.

Източник: Клуб Z

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !