Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

2,4 млн. кг сухо мляко внесохме само за 4 месеца: нищо не ни е истинско

отпечатай новината

17.07.2019 13:11 | Видян 645 пъти

2,4 млн. кг сухо мляко внесохме само за 4 месеца: нищо не ни е истинско

Само за първите 4 месеца на 2019 България е внесла 2 376 тона сухо мляко, като с тези обеми се нарежда в класацията на най-големите потребители на сухо мляко в Европа, изпреварвайки Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния, Финландия и др.

Суровината се използва в индустриалното производство на "млечни" продукти, както и на имитиращи млечни продукти и млечно-кисели десерти.

Справка на АгроКлуб показва, че основният внос е от Полша - близо 97% от общия обем на внесеното сухо мляко. Сравнително малки обеми сухо мляко (с изтичащ срок на годност) са внесени също от Румъния, Гърция, Кипър и Великобритания.
Индустриалното производство на сухо мляко използва най-често методът за изпаряване до 180 градуса по Целзии, като полезните качества в млякото изчезват до 2-та година.

Животновъдите в България посочват вносът на сухо мляко като основна причина подбиваща пазара и възможностите за развитие на отрасъла. За последния статистически период, производството на мляко спада с 4,9% на годишна база, като броят на животновъдните ферми в България с крави между 20 и 50 броя намалява с над 30% за последните 5 години.

Официалната аграрна статистика посочва причината за това в окрупняването на стопанствата и за сметка на индустриалното животновъдство, което обаче - нито създава заетост в селските региони, нито създава доходност за местното население, а също лишава от пазарна възможност фамилният тип стопанства в селата.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !