Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Евгения Банева за ужаса в затвора: Уринираха до леглото ми в килията

отпечатай новината

17.07.2019 15:46 | Видян 2007 пъти

Евгения Банева за ужаса в затвора: Уринираха до леглото ми в килията

„За седемте месеца, в които съм в ареста в България, се случи едно самоубийство, опити за самоубийство и смърт на арестанти, които не могат психически да понесат ужасяващата обстановка в ареста! Но причините за изключително лошото психическо състояние, в което се намираме, освен личната драма на всяка една от нас, се свеждат по-скоро и до нехуманното отношение към арестанта като към човешко същество“.

Това е само част от писмо на Евгения Банева до министъра на правосъдието Данаил Кирилов, в което тя описва условията в килията си. Посланието е публикувано и в един от профилите на съпруга й Николай Банев във Фейсбук.

След това е била назначена проверка и тя е използвана за отстраняването на шефа на затворите Васил Миладинов, писа „Галерия“.

В петък прокуратурата освободи Банева от ареста, защото лекарите не могат да я лекуват там, а се налагало да бъде оперирана. Очаква се на 6 август да излезе и Николай Банев, когато изтичат 8-те месеца, през които могат да го държат там, без делото да е внесено в съда. Не е изключено да му бъдат повдигнати нови обвинения.

Писмото на Евгения е пълно с любопитни подробности, а посланието й е подписано от 14 арестантки.

„Най-луксозният в България арест „Г.М.Димитров“, в който съм настанена от 6-и декември 2018 год., е отвратително място, в което условията са като във филм на ужасите. Още с влизането обвзема чувство на клаустрофобия в килията – малко, супертъмно помещение – стени, боядисани в тъмна боя и целите в мръсни петна, мухъл и надписи, падаща мазилка.

Тоалетната е напълно открита, без каквито и да било прегради, а леглото ми е точно до нея. Неописуемо неудобство е да си принуден да ходиш до тоалетна пред останалите съкилийнички или респективно да се чудиш накъде да гледаш и да не слушаш, когато някоя от тях е там. Разнася се в цялата килия постоянна влага и смрад. Душ няма! Достъпът до душ е два пъти седмично и то нередовно, отвратително мръсно общо помещение, в което има само два душа, които са постоянно развалени, нямат кранове за развъртане. Условията в килиите са категорично застрашаващи живота и здравето на арестантите“, разказва в писмото си Банева.

След като щателно описва мизерията, преминава към не по-малко мизерните легла, които са направо опасни: „Отделно двуетажните легла са изработени от ръждясало желязо със свръхостри ръбове. Освен че до втория етаж няма стълба и човек трябва да има сериозна спортна форма, за да се качи или слезе, всичките им ръбове са много остри и ръждясали и многократно и аз, и останалите се порязваме до кръв.

Самите надзиратели ни съветват да се ваксинираме против тетанус, заради ръждата по леглата, масата и табуретката, но то риванол няма, камо ли ваксини! Пълна пародия е забраната в килиите да се държат огледала и козметика в стъклена разфасовка, при положение, че на железата и острите им ръбове можеш спокойно да си срежеш вените и да се заколиш. Което и се случва...“.

Банева е станала свидетел как се настаняват хора посред нощ с въшки, с краста, наркозависими, СПИН, хепатит, директно в килиите, където „старите“ арестанти спят. „Във Франция всеки новопристигнал се изолира в самостоятелна килия, докато му се направи щателен медицински преглед“, изтъква Евгения.


Ето какво гласи цялата й жалба!

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !