Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Алек Попов пише нов сатиричен роман

отпечатай новината

21.08.2019 14:27 | Видян 580 пъти

Алек Попов пише нов сатиричен роман

Алек Попов работи по нов сатиричен роман, който ще бъде завършен догодина. Това обяви писателят в разговор с читатели в рамките на изложението „С книга на плажа“. Във фокуса на срещата бе сборникът му с есета „Спътник на радикалния мислител“, а медиатор бе Елка Стоянова. 

В новия си роман Алек Попов изследва обсесията ни по героичното и неистовото й търсене в корените ни. Действието се развива не само у нас, но и на Изток. Политическата сатира напомня като стил на "Мисия Лондон", но не е продължение, открехна вратичката Попов. С книгата той смята да затвори цикъла си от няколко произведения, в които изследва комплексите на българина. В „Мисия Лондон“ това бе чуждопоклоничеството, в „Черната кутия“-света на емиграцията, а в „Сестри Палавееви“ неизживяната горчилка на миналото като ни поднесе нов поглед към партизанската литература.

„Когато човек се ръководи от принципите на хуманизма, няма как да сгреши“, коментира Попов и посочи, че сборникът „Спътник на радикалния мислител“ е негов своеобразен писателски дневник за годините на прехода, оформен в четири части:

„Книгата обединява работи, които съм писал дълги години. Тя представлява донякъде снимка на този преходен период, който ние изживяваме вече 20-30 години. Има доста антропологически неща, които са свързани с нашия национален характер. Силите, които са движели перото ми по тези криволици на мисълта, са били преди всичко любопитството, иронията, парадоксът и свободомислието. Надявам се, че тези неща не остаряват“

В книгата няма дидактика, тя отправя един критичен поглед към различни феномени от действителността, добави авторът. 

Голяма част от книгите на Алек Попов са писани в Бургас, особено тези от последните години. Той прекарва поне по няколко месеца тук лятото.

С това представяне завърши изложението „С книга на плажа“.

Източник: БНР

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !