Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото

отпечатай новината

15.09.2019 09:37 | Видян 2437 пъти

Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото

Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях често зависи от нашето благосъстояние. Последното, от своя страна се влияе от баланса на витамините и минералите в нашето тяло.

Проявите на умора, липса на воля, липса на енергия, разсейване, главоболие и мускулна дисфункция са показатели за дефицит на магнезий.

Магнезият е сред най-важните минерали. Той е необходим за функционирането на нервната система. Той оказва влияние над свиването на мускулите и подобрява структурата на костите. Магнезият успокоява нервната система и допринася енергийния метаболизъм. Задоволявайки дневната дажба от този минерал, ние подобряваме настроението си и увеличаваме запасите от жизнена енергия.

Как се проявява дефицитът на магнезий

Дефицит на магнезий

Човешкият организъм има нужда от 300-400 mg дневно магнезий. Тази зависимост се определя от пол, възраст, хранене, както и от физическия и психическия стрес.

В стресови ситуации, при спортна активност и други натоварвания, нуждата от магнезий може да се увеличи. Например, един спортист се нуждае от около 600 mg магнезий на ден.

Дефицитът на магнезий често е следствие от стрес. Работата, личният живот, търсенето на баланс между кариера и семейство, финансови проблеми, липса на сън и много други фактори. Всички те могат да увеличат нуждата от този минерал.

При стрес се увеличава отделянето на хормони - адреналин и норепинефрин. Това се отразява на отделянето на магнезий от клетките. Големи количества магнезий се отделят с урината. Стресът, физическият или умственият и магнезиевият дефицит са взаимно свързани. Липсата на магнезий увеличава стреса и допринася за по-голямото отделяне на магнезий от тялото. Оказва се порочен кръг. При недостиг на магнезий, причинен от стрес, е необходим допълнителен прием на добавки с високо съдържание на магнезий или добавки, съдържащи магнезий, ако е необходимо.

Магнезий и спорт

Митохондриите, микроскопичните „електроцентрали“, които произвеждат енергия. Тя се разпределя в клетките от човешкото тяло. Магнезият е особено важен за енергийния метаболизъм в мускулите, включително сърцето.

Професионалните спортисти са наясно с многото ползи на магнезия. Магнезият има важна роля по пътя им към успеха. По време на тренировка, поради повишена мускулна работа и повишено изпотяване, тялото интензивно изразходва магнезий. За да поддържат мускулната работа, след края на спортната активност, спортистите трябва да компенсират липсата на магнезий и течности.

Тези, които се занимават със спорт, след края на интензивна тренировка, могат да приемат добавка магнезий, в комбинация с витамин В2. Допълнителният прием на магнезий влияе, върху възстановяването, след аеробни упражнения и статични натоварвания.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !