Арман Царукян отговори колко струва...

Арман Царукян е на върха на славата, след като победи...

ПП осигури застрояването на Корал,...

Корал е считан за нещо като собствен от Кирил Петков,...

Новият филм на Мариус открива Киномания 2019

отпечатай новината

17.09.2019 13:13 | Видян 1130 пъти

Новият филм на Мариус открива Киномания 2019

Новият филм на Мариус Куркински „Засукан свят“ открива „Киномания 2019“ на 14 ноември от 19 ч. в Зала 1 на НДК. След 2 моноспектакъла по текстове на Николай Хайтов, наричан още „писателя на българското кино“ - „Сътресение“ и „Черното пиле“, феноменалният актьор и режисьор „вгражда“ и на екрана мистичната си връзка с този автор.

„За мен това е голяма чест, тъй като „Киномания“ е част от културната история на България. Щастлив съм, че в Асеновград играх „Черното пиле“ в неделя вечер – точно на 100-годишнината от рождението на писателя.

Изпълнявал съм над 120 пъти разказа

„Засукан свят“ в „Сътресение“, като всеки път го преоткривах. В един момент реших, че би било добре да превърна словото в образи, картини, светлина... Затворих за малко театралната страница и днес отварям кино пътека в живота си“, сподели Мариус на пресконференция по повод на събитието и разкри, че преди няколко години просто подхвърлил идеята на драматурга Емил Бонев, който след 2 месеца му представил готов сценарий. Минали обаче още над 2 години, докато режисьорът и операторът Иван Тонев преработят основата, за да стигнат до сегашния вид на творбата, чийто жанр те определят като българска приказка, за да не прибягват до по-претенциозното понятие магически реализъм.

Мариус е и в главната роля във филма, чието повествование тече в първо лице, а актрисата Ана Пападопулу, както „Монитор“ пръв писа, е в образа на неговата жена. Камен Донев и Виктория Колева се превъплъщават в майката и бащата. „Филмът е голямо предизвикателство от изобразителна гледна точка, защото Ани и Мариус трябваше да изиграят героите от техните 20 години до 60-70-годишни“, коментира Тонев. Продукцията е нискобюджетна и, макар и подкрепена от НФЦ, се е наложило екипът да инвестира значителна част от хонорарите си в нея, допълни той. „Подписвам се с цялото си сърце под този филм“, не скри вълнението си Мариус Куркински. Той вече има една игрална лента зад гърба си – „Дневникът на един луд“ (1997) по неговия едноименен моноспектакъл. В „Засукан свят“ Мариус е извел основна линия, която не съществува в оригинала. Посланието на творбата е свързано с основните човешки ценности, с екзистенциалния въпрос кои сме, има ли добро в злото, което понякога вършим, и обратното.

Мотото на „Киномания 2019“, номера на чието издание организаторите определят като „33 ½“, е „Гледай!“. То ще продължи до 22 ноември. Един от акцентите още в началото – на 17 ноември, е вечерта „Нарисувай ми тъга“, посветена на Тео Ушев. Тогава ще бъде показана анимацията „Четирите годишни времена“ по музика на Вивалди, създадена от 4-ма художници, един от които е и българинът. Ще бъде представена премиерно за страната ни и новата му анимация „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов, която преди вечер получи едно от двете главни отличия на Кинофестивала в Торонто – специална награда почетен диплом.

Източник: Monitor
Снимка: Булфото



автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !