Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Пробегът на мира ще е на 22 септември

отпечатай новината

20.09.2019 16:55 | Видян 606 пъти

Пробегът на мира ще е на 22 септември

На 22 септември отборът на Пробега на мира ще се присъедини към инициативата „Ден на отворените улици“ в гр. Пловдив като част от Европейската седмица на мобилността.

Основната идея на този празник е насърчаването на физическата активност и здравословния живот в чиста градска среда. 

Българският отбор на световния Пробег на мира (www.peacerun.org/bg) кани всеки желаещ да се присъедини към тази чудесна инициатива, посветена и на Международния ден на мира, отбелязван от ООН само ден преди това – на 21 септември.

Деца и възрастни ще имат възможността да тичат с факела на мира през затворената за автомобили зона.

С опит в бягането или без, всеки може да се включи от всяка една точка на отсечката, за да измине каквото разстояние поиска и да предаде щафетата на следващите ентусиасти. 

Художествена работилница ще очаква всички деца, които желаят да изразят в рисунки своите представи и мечти за мир.

Рисунките ще станат част от грандиозно международно събитие – изложбата „Цветовете на мира“, която се провежда всяка година в Колизеума в Рим с над 5000 творби на деца от целия свят, вдъхновени от тази всеобщо значима тема. 

Броени дни след това, на 26 септември, българският отбор на Пробега на мира ще се присъедини към групата международни бегачи, които ще пресекат българската граница по време на локалния пробег през Молдова, Румъния и България.

Това е част от глобалната инициатива, с която международната организация „Пробег на мира“ откликва на апела на ООН за световен мир. Всички, които желаят да се включат в щафетата, могат да го направят в периода 26 - 30 септември, когато пробегът ще премине през България по следния маршрут: 26 септември - Свищов - Полски Тръмбеш – Бяла - Попово,27 септември - Търговище - Велики Преслав – Шумен - Мадара, 28 септември - Каспичан - Нови Пазар - Добрич,29 септември - Балчик - Каварна,30 септември - Варна, Повече информация за записване: ТУК!

Стартирал през 1987 г., през 2017 година „Пробег на мира“ празнува своята 30 годишнина. Инициативата се провежда всяка година в десетки държави по целия свят, по международни или локални маршрути. През всички тези години факлоносци от различни страни и култури носят Факела на мира – символ на стремежа на хората към едно по-съвършено бъдеще. Всяка нечетна година в различни държави се организира местен „Пробег на мира“.

Всяка четна година Пробегът се провежда по международен маршрут и Факелът на мира минава през 155 страни, изминавайки 600 000 км (почти 2 пъти разстоянието от Земята до Луната).

Докосвайки Факела на мира, хората споделят с милиони други своята мечта за хармоничен и щастлив свят.

Факлоносци са били: Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, Дезмънд Туту, както и спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Пола Радклиф и много, много други знаменитости. За първи път в 30-годишната история на щафетата, България бе избрана да даде старта на Пробега на мира през 2018 г. Събитието бе съпроводено с тържествена церемония, а факелът бе запален от кмета на София Йорданка Фандъкова. Главният секретар Асен Марков бе също сред специалните гости на събитието и изрази подкрепа за инициативата от името на Министерството на младежта и спорта.

Присъстваха и едни от най-успешните български спортисти – гимнастикът Йордан Йовчев и бившият волейболен национал Евгени Иванов. Подкрепа за инициативата получихме и от признатия български музикант Теодосий Спасов.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !