Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Ахчиева спечели и делото с Марешки

отпечатай новината

03.10.2019 09:55 | Видян 1388 пъти

Ахчиева спечели и делото с Марешки

Валя Ахчиева спечели и делото с Веселин Марешки на първа инстанция, съобщава Afera.bg.

Софийският районен съд отхвърли исковете на ищците по делото – Веселин Марешки, Веска Марешка и семейните им фирми Фармнет и Варнафарма. Те заведоха дела за претърпени имуществени вреди за общо 20 000 лв срещу Ахчиева.

В седем издания на предаването Открито през 2017 г. и 2018 г. водещата разкри паралелния износ на скъпоструващи лекарства, реимбурсирани от НЗОК, които липсват в аптеките в България, лишавайки пациентите от лечение. В хода на делото бяха изгледани в съдебна зала конкретните 7 предавания Открито, в които се проследява и схемата на т.нар. „контрабандна Хумира“.

„Критиката срещу действия и думи на политици може да бъде в много по-широки граници, защото те за разлика от частните лица, съзнателно избират да са публични фигури, които са изложени на показ пред журналистите и обществото.

Настоящият съд намира, че от събраните и обсъдени доказателства по делото се установи, че темата на журналистическото разследване, осъществено от ответника Ахчиева реализирано чрез процесните предавания е представлявала такава от обществен интерес”, пише съдия Стою Згуров в своето решение.

Съдът счита, че Валя Ахчиева не следва да носи отговорност за своите оценъчни съждения в 7-те предавания Открито по БНТ, защото, те представляват част от упражненото право на свобода на словото, допустима критика спрямо публична фигура, каквато е ищецът Веселин Марешки и свързаните с него фирми. Оценъчните съждения на Ахчиева са базирани на точна и проверена информация, касаеща въпрос от изключителен обществен интерес.

Съдът намира, че „процесните действия на ответника Ахчиева, в качеството и на автор на предаването Открито, излъчено по БНТ не са противоправни, поради което, тя не следва да отговаря за евентуално претърпени имуществени или неимуществени вреди от ищците.“

В производството по делото не се е установило, че ищците Веселин Марешки и Веска Марешка са претърпели стрес, психически дискомфорт и безпокойство, в следствие на процесните предавания, а само че ищецът Марешки е изпитвал известно неудобство от това да му бъдат задавани едни и същи въпроси. А ищцата Веска Марешка спряла да пее песни и преустановила кариерата си на фолклорна певица и спряла да посещава град Троян.

Това според Съда, представлява още едно основание да отхвърли предявените от ищците Веска Марешка и Веселин Марешки искове срещу журналиста Валя Ахчиева.

Страните могат да обжалват решението на Софийския районен съд в 14-дневен срок.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !