Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова и спортният...

Не съм комарджия, продадох 60...

Не съм комарджия, играл съм само покер и съм спечелил...

1,4 млн. луди у нас, преброи експерт

отпечатай новината

14.10.2019 12:23 | Видян 581 пъти

1,4 млн. луди у нас, преброи експерт

Над 450 млн. души по света страдат от психични разстройства, а в България това са 20% от населението, заяви д-р Пламен Димитров в ефира на BgOnAir. Според статистиката 25% от младите хора у нас са в риск за отключване на различни форми на психични патологии. Според експерта най-големите заплахи за менталното здраве са на работното място.


Тревожността е основният психологически проблем, с който се сблъсква българинът, като са налице и множество негативни промени у подрастващите след появата на смартфоните.


Живеещите с депресия, тревожност и паник атаките вече са рекорден брой. Това са най-често срещаните проблеми сред хорта. Според статистиката 1/3 от хората изпитват някои от тези състояния. Заболяванията могат да окажат сериозен отрицателен ефект върху ежедневието. 15% от българите страдат от депресия. Много от тях дори не подозират, че я имат. Проучванията показват, че до 2020 г. тя ще се превърне в най-често срещаното заболяване в света, сочат данни на Световната здравна организация. Между 45-60% са следствие именно от това състояние. „В 75-80% от случаите би могло да се избегне, ако се потърси своевременна помощ от специалист”, посочи д-р Димитров. „Един от проблемите е, че българинът няма културата и формирането на нагласата, че превенцията работи”, алармира той. Българите изостават от световните тенденции и често не се обръщат за помощ преди да е станало късно.


„Нямаме превантивна и социална система за подкрепа.  Близките и познатите не алармират преди да се стига до остри и агресивни форми. Това означава чувствителност и отговорност”, посочи експертът. Той подчерта, че превенцията работи и повечето възникващи проблеми могат да бъдат избегнати.


„В няколко големи корпорации водим месеци на психично здраве. Около 20 компании ползват подобна практика от 18-20 години. Субективното благополучие и удовлетвореността да мотивира служителите”, посочи специалистът.


„Факторите са много, а всеки случай е индивидуален. Невъзможността да реализираш амбициите и мечтите си, стандарта. Не се самоубиват само бедстващите хора. В страните с по-висок жизнен стандарт се самоубиват повече хора, отколкото в България”, подчерта д-р Димитров.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !