Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Засуканият свят на Мариус отвежда в магични кътчета из Родопите

отпечатай новината

17.10.2019 13:35 | Видян 1358 пъти

 Засуканият свят на Мариус отвежда в магични кътчета из Родопите

Ивайловград, Долно Луково, Мандрица и Свирачи са магичните места в Родопите, в които ще ни отведе откриващият филм на тазгодишното издание на Киномания – „Засукан свят”. Именно родопският край и нравите на родопчани са акцентът в сборника „Диви разкази” на писателя Николай Хайтов, по чийто разказ е заснет и филмът на Мариус Куркински.

Красивата природа на планината, богатата българска култура и съхраненият през годините бит са естествен декор на филма, който зрителите на Киномания ще видят в зала 1 на НДК на 14 ноември от 19.00 ч.

Любопитен факт е, че местните жители помагат на екипа с набавянето на предмети от бита, които да послужат като реквизит на снимачната площадка.

„Снимахме в Южните Родопи – край, който е много недокоснат от цивилизацията, непознат е дори за масовия потребител от гледна точна на архитектура и темперамент на хората. Местните участваха като масовка във филма, развеждаха ни по местата, които ние им описвахме. Например местните хора ни показаха един тракийски гроб, около който снимахме, показаха ни също така и малко известни пещери. Радвам се, че те усетиха естеството на филма и ни разкриха тези забележителности, които иначе сами трудно щяхме да открием”, споделя продуцентът на филма Иван Тонев.

Филмът ще върне киноманите години назад, за да им покаже нотките на българския дух от миналото – от сламените покриви на къщите до носенето на носии в ежедневието.

Източник: Monitor
Снимка: Мария Тонева




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !