Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Ексклузивна премиера на Хиджиката и неговият двойник

отпечатай новината

22.10.2019 13:05 | Видян 511 пъти

Ексклузивна премиера на Хиджиката и неговият двойник

На 30 и 31 октомври в София (СУ и Дом на киното) ще се състои премиерата на “Хиджиката и неговият двойник” – новото представление на  МЕТЕОР – с участието на Леонид Йовчев, Боян Манчев и гласа на Футоши Хошино, което зрителите ще могат да видят единствено на посочените дати.

Спектакълът започва като провокативна макабрена буто-гротеска, в която постепенно границите между историческата личност на Тацуми Хиджиката и Хиджиката-Леонид Йовчев се размиват, докато двамата не заживеят в едно тяло във фантастичното пространство на сцената.

Зрителите на софийската премиера ще видят един от любимците на театралната сцена в неочаквана и виртуозна роля, заличаваща границата между фикция и действителност и достигаща до обезоръжаваща искреност.  

В новото представление „Метеор“ предлагат фанстастична реконструкция на ранни произведения на създателя на буто – Тацуми Хаджиката (1928-1986).

Буто или анкоку буто – “тъмният танц” – е авангардна японска танцова форма, поставяща най-трудните екзистенциални въпроси с крайни изразни средства. За десетилетието между първото си представление “Кинджики” (1959) и манифестното „Тацуми Хиджиката и японския народ. Бунтът на тялото” (1968), Хиджиката променя необратимо историята на танца, превръщайки го в политическа арена, на която се атакуват табутата на консервативното японско общество - травмата от атомната бомба, американската окупация, социалното насилие и културната сегрегация на различията.

Радикалното изкуство на Хиджиката сблъсква противоположности - гротескно и красиво, кошмарно и поетично, еротично и отблъскващо.  На тази основа “Метеор” поставя въпросите: възможно ли е все още радикално изкуство? Какво означава бунт на тялото? Необратимо провалена ли е идеята на 1968 г. за политическа и художествена революция? Представлението включва сценичната философска поема на Боян Манчев, с участието на Леонид Йовчев и японския философ Футоши Хошино. Поемата включва и преработени фрагменти от специално преведените текстове на Тацуми Хиджиката.

Концепцията, постановката и драматургията са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев. Консултанти на спектакъла са философите Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши, а художник е Стефан Дончев. Представлението е част от работа в процес на “Метеор”, чийто следващ етап ще бъде представен в Токио на 1 декември тази година.

Проектът e част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата към проектите с фокус японска култура и се осъществява с подкрепата на EU Japan Fest и Министерство на културата, със съдействието на галерия „Етюд“ и „Ха-ха-ха Импро“.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !