Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Пътеводител в квантовия свят излезе на български

отпечатай новината

22.10.2019 15:07 | Видян 791 пъти

Пътеводител в квантовия свят излезе на български

„Пътеводител в квантовия свят“ от британския учен и комуникатор на науката Джим Ал-Халили излезе на български с печата на издателство "Дамян Яков".  Пътуването в квантовия свят, на което ни води тази книга започва със съкрушителния фокус на природата, в който откриваме, че атомите – противно на правилата на ежедневния опит – могат да съществуват на две места едновременно.

За да разберем как е възможно това, авторът ни връща в зората на ХХ век и ни прави свидетели на раждането на една математически красива, но в действителност непредсказуема теория – квантовата механика, която през следващите сто години ще разруши из основи смятаните за непоклатими представи на човечеството за структурата на Вселената.   

Джим Ал-Халили разказва пределно ясно – на „човешки език“ – за всичко това, което се крие зад сложните математически формули и прави тази материя достъпна дори за начинаещи. Преводът от английски е на Владимир Германов, а научната редакция е на д-р Владимир Божилов. "Когато стане дума за квантовия свят, наистина влизаме в съвсем необичайни селения.

В тези селения, изглежда, имаме свободата да избираме между определен брой различни обяснения на наблюдаваните явления, всяко от които е толкова удивително странно, че дори приказките за отвличания от извънземни започват да изглеждат разумни.  Ако хората само имаха представа колко обезсърчаващо, но все пак чудно необикновен е квантовият свят, как нашата позната и солидна реалност в крайна сметка се крепи така неуловимо на безкрайната призрачна реалност отдолу!

Вече няма нужда от приказки за Бермудския триъгълник или полтъргайсти. Квантовите явления са много по-чудати. Тази книга обаче не е само за смисъла на квантовата механика.

Тя е и за нейните успехи както в обясняването на толкова много феномени, така и заради множеството ѝ минали, настоящи и бъдещи приложения във всекидневния ни живот.

Ето защо ще ви поведа на пътешествие през философията, субатомната физика и теориите за висшите измерения до днешния високотехнологичен свят на лазери и  микрочипове и утрешния забележителен свят на квантовата магия.", споделя Джим Ал-Халили.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !