Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Келнер надхитри КЗК, взе бТВ в международен пакет за $2,1 млрд.

отпечатай новината

28.10.2019 12:37 | Видян 1036 пъти

Келнер надхитри КЗК, взе бТВ в международен пакет за $2,1 млрд.

Петр Келнер за втори път надхитри родната Комисия за защита на конкуренцията, като след Теленор, придоби и бТв, без да минава през разрешение на нашия орган със съмнителна репутация. КЗК го спря да купи Нова телевизия преди година, защото бил много богат, и я даде на явно достатъчно подходящия Кирил Домусчиев.

PPF Group N.V. на Келнер обяви, че изцяло притежаваните от компанията дъщерни дружества са подписали споразумение с Central European Media Enterprises Ltd (NASDAQ/Пражка финансова борса: CETV) (“CME”) за придобиването на CME, съобщиха от компанията. Стойността на сделката е $2,1 милиарда. Не се посочва на колко е оценена bTV, тъй като цената е пакетна за медии в още четири страни.

CME е собственик на групата на бТВ, която включва каналите bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. Компанията притежава също телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV).

„Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", казва Петр Келнер, цитиран в съобщението на PPF Group.

В съвместно изявление Майкъл Дел Нин и Кристоф Майнуш, главни изпълнителни директори, заявяват: „През последните 6 години, докато трансформирахме бизнеса и осигурихме впечатляващ и устойчив ръст в рентабилността, нашият основен фокус беше да създаваме стойност за нашите собственици. Тази сделка, която е кулминацията на тези усилия, е правилната за нашите акционери и е удовлетворяващ завършек на един от най-успешните обрати в развитието на водеща медийна компанията през последните години. Доволни сме, че PPF Group, с доказан успех в управлението на бизнеси в много индустрии, споделя нашата перспектива за важността на местното съдържание и неговата способност да привлича големи аудитории към телевизията“.

CME оперира на пет европейски пазара и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. През последните години се наблюдава тенденция на интегриране на създаването и разпространението на съдържание, както в Европа, така и в САЩ.
 
BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по структуриране на сделката. Общо 1.15 милиарда евро са изцяло гарантирани от група от банки -BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit. Компанията J.P. Morgan е финансов съветник, а White & Case LLP е юридически съветник на PPF по придобиването, се посочва още в съобщението.

Сделката се очаква да бъде завършена до средата на 2020 г. Преди това тя трябва да бъде одобрена от събранието на акционерите на CME, както от Европейската комисия и националните антимонополни регулатори.

Миналата година българската Комисия за защита на конкуренцията не разреши на фонда на Петр Келнер да придобие Нова телевизия, която след това бе купена от братята Георги и Кирил Домусчиеви.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !