Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Книга събира 30 интервюта с най-известните бг артисти

отпечатай новината

04.11.2019 11:44 | Видян 1724 пъти

Книга събира 30 интервюта с най-известните бг артисти

„Идеи без граници” събира най-добрите интервюта на журналиста Даниел Ненчев с български артисти със значими постижения по света. Поводът е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. Повечето от интервютата са публикувани в различни български медии, а някои от тях са направени специално за книгата и излизат за първи път. Всички интервюта са от ХХI век.

„Идеи без граници” е колекция от забележителни постижения на съвременната българска култура по света – проявена през личните таланти и идеи на нейните най-ярки представители. Това са артисти с различни качества, които успяват да повлияят на милиони хора по целия свят, да откриват нови пътища за общуване, да създават нови измерения в изкуството. Те са: Александрина Пендачанска, Александър Морфов, Алек Попов, Андрей Паунов, Васко Василев, Веско Ешкенази, Владимир Тодоров, Галин Стоев, Георги Господинов, Диана Добрева, Димитър Динев, Димитър Маринов, Иван Газдов, Илия Троянов, Йордан Камджалов, Камен Донев, Капка Касабова, Лилия Абаджиева, Лъчезар Бояджиев, Милко Лазаров, Недко Солаков, Павел Койчев, Райна Кабаиванска, Самуел Финци, Стефан Командарев, Теди Москов, Теодор Ушев, Теодосий Спасов, Христо Явашев-Кристо, Явор Гърдев, Ясен Гюзелев.

През последните 15 години Даниел е водещ на предаванията “Денят започва с култура” по БНТ 1, “Мултимедия” по Bulgaria ON AIR и “Нова култура” по Дарик радио и е автор и в медии като Max, Капитал, Дневник, Intro, Артизанин, egoist.bg и др. Завършил е “Българска филология” и журналистика за електронни медии в СУ “Св Климент Охридски”. Носител е на наградата “Еdward” от фестивала “Еdit” във Франкфурт, Германия за сценария на късометражния филм “Water”. С екипа на предаването “Денят започва с култура” по БНТ е отличен от Столична община за ярки постижения в областта на културата - за журналистика.

"Тази книга излиза точно 30 години след началото на демократичните промени в България и в Европа. Моето поколение – на хората, чийто съзнателен живот включва тези 30 години, не живее с мантрата на покрусата „Каква я мислехме, каква стана…“. Отказвам и да продължа да обитавам онова, което режисьорът Андрей Паунов нарича „Носталгия по бъдещето“. Съчувствам на тези, които са били лъгани и затворени в границите на комунистическата идеология. Също и на онези, които са се разочаровали от хаоса след нея. Малко мъчно ми е, че много от нас напуснаха. Но с тази книга аз казвам на всички – днес България е навсякъде по света. България е там, където е всеки един от нас.

И никога преди в цялата история човешките същества не са били по-свързани – чрез технологиите и комуникациите, чрез самолетите, чрез мира. Затова днес повече от всякога имаме възможност да споделяме ценности и идеи, които да се трансформират в смисъл. Както за нас, българите, така и за други хора по света", коментира авторът Даниел Ненчев. "Тази книга съдържа например идеята как да преформатираме „физиката на тъгата“ в „химия на радостта“. Или пък конкретни формулировки на абстрактното понятие свобода. Или пък тайната на онова, което ни спасява – хуморът. Но не само. Тук са събрани идеите на най-светлите умове и най-ярките сърца от нашата култура. Тези, които акумулират вълнения, предизвикват размисъл, произвеждат смисли. Тези, които умеят да облагородяват, да утешават, да вдъхновяват – писателите, художниците, музикантите, актьорите, режисьорите.

Те развиват идеите си поотделно, а всъщност заедно създават невидимата нишка, която ни свързва. Докато очите ни вървят по едни и същи пътища – редовете на книгите. Докато съпреживяваме изкуството или си играем на интерпретации в неговите пространства. Докато седим един до друг на седалките и гледаме напред и нагоре.Това са личности, с които имаме общ културен код, но които са разширили своето човешко осъществяване – като са постигнали значими успехи по света", споделя авторът на тв предаване "Мултимедия".

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !