Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Съд за укрити 22 000 лв. от концерти на Лили Иванова

отпечатай новината

22.04.2009 17:15 | Видян 11245 пъти | Гласували 1

Съд за укрити 22 000 лв. от концерти на Лили Иванова

Последните два концерта на Лили Иванова, които се проведоха на 12 и 13 ноември 2008 г. в първа зала на НДК, са без авторски права и затова тя ще се сблъска с правосъдието. По изчисления на Музикаутор, чиито експерти изнесоха тези данни, засегнатите лица – авторите на музика и текстове за песни и дружествата за колективно управление на права, са изгорели с над 22 хил. лв.

Сдружението завежда дело срещу фирмата - организатор на представленията „ТВ Медиа 1“ ЕООД, собственост на Иван Салчев. Важен детайл е обаче, че тази фирма е само “изпълнителен продуцент”. Истинският продуцент е Лили Иванова, която от 13 октомври миналата година – месец преди въпросните концерти в НДК, стана член на организацията на продуцентите Профон. В нея влизат и други изпълнителки, които сами са си шефки като Мария Илиева и Ирина Флорин.

Съдът ще изясни оплетените заради укриването на дължимите суми физически и юридически лица.
От “Мюзикаутор” заявиха: “Примата на естрадата не е направила нужните отчисления, вследствие на което композиторите, авторите на текстове и аранжимента на песните са безочливо окрадени”.

Известно е, че конфликтът на Иванова с филмовия композитор на столетието и автор на най-хубавите й песни Митко Щерев, възникна точно заради неплатените права. Той коментира, че кражбата на кола и на музика са едно и също престъпление, защото и двете се измерват в материални и морални щети. Митко забрани на певицата да изпълнява вечните хитове, а тя се направи, че било нейно решение. Не е станало публично известно обаче да е оправила сметките.

Авторските права всъщност са една малка част от приходите, поделени между примата и фирмата-организатор. Приходът от продажбата на билети само от двата концерта през ноември надхвърля 450 000 лв. по сметки на “Мюзикаутор”.
По данни на сдружението авторските права в България не се спазват и от организаторите на представленията на Веселин Маринов и Георги Христов. Не е платено и за концертите на Metallica, Lenny Kravitz и Kiss. Единствените, които се отличават сред трите най-големи промоутърски фирми у нас са София Мюзик Ентерпрайзес, обявиха от сдружението.

Заради масовото неспазване на правилата Музикаутор започва една съвсем нова политика. От сдружението ще съдят наред и вече няма да се правят никакви компромиси, обявиха те.

Доказателство за решителността им е делото срещу фирмата на кубратската легенда.
Освен на организаторите на концерти, от компанията силно затягат контрола и върху търговските обекти, които не спазват законовите си задължения. Те отказват да плащат суми, равняващи се на по-малко от 2 лева на ден, коментира Васил Гюров, зам.-председател на Управителния съвет на Музикаутор. Едни от най-популярните столични заведения също влизат в “черния списък”. Това са „Ялта“, „Ескейп“, „Jimmy's“, „Биг епъл“ и много други.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !