Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

CISAC: Творците ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата

отпечатай новината

26.03.2020 11:50 | Видян 940 пъти

CISAC: Творците ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата

Творците ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата след обявяването на пандемията с коронавирус. Зад тази теза застана Международната конфедерация на дружествата на авторите и композиторите – CISAC.

Тя отправи призив към правителствата за глобални действия, които да помогнат на артистите да оцелеят настоящата ситуация.

"Творците са в уникално крехка позиция. Повечето от тях работят самостоятелно и са зависими от възнагражденията, изплащани от авторските дружества. Организациите за колективно управление на права правят всичко възможно – продължават да разпределят възнаграждения и подпомагат спешно авторите чрез социални фондове, където е възможно.

Въпреки това, членовете на CISAC от цял свят съобщават за срив на културните и развлекателни дейности, засягащи концерти, фестивали, изложби и всички основни платформи, където се използват произведения. По природа творците са иновативни, мотивират се сами и с това представляват огромна позитивна сила, която в бъдеще ще подпомогне икономическото възстановяване. Но сега те се нуждаят от спешни спасителни мерки и само лостът на държавната политика ще има необходимото въздействие“, гласи част от отвореното писмото на конфедерацията.

Като член на CISAC, българското сдружение за колективно управление на авторски права Музикаутор напълно приема изнесеното становище. Според организацията в тази ситуация е още по-важно увеличаването на процента българска музика в медиите чрез въвеждането на квота.

"За българските творци сега повече от всякога е необходимо по-голяма част от авторските възнаграждения да останат в България, а не да изтекат в чужбина. Българската музика има капацитет да задоволи потребностите на медиите и да засили усещането за национална идентичност и обединение. От друга страна, аудиторията сега има най-голяма нужда от своите творци, които да им дадат дух и кураж в тежката ситуация, в която сме поставени всички“, коментират още от Музикаутор.

Източник: Monitor
Снимка: Change.org

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !