Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Новият джеймсбондски Ролс Спектър

С дръзко отклонение от обичайната елегантност на...

Чернобил грабна 7 награди БАФТА

отпечатай новината

20.07.2020 09:38 | Видян 499 пъти

Чернобил грабна 7 награди БАФТА

Хитовият минисериал Чернобил получи седем награди от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА).
Поредицата на НВО и Skу бе номинирана в цели 14 категории.

От академията бяха отличени режисьорът Йохан Ренк от Швеция, исландската композиторка и носителка на Оскар Хилдур Гуднадотир, създала оригиналната музика за сериала, както и художничката на костюмите Одил Дикс-Миро, Великобритания. Останалите призове са за операторска работа и осветление, за сценография и за звук и монтаж.

Сериалът по действителен случай е номиниран и в още три категории за телевизионните награди, които ще бъдат обявени на 31 юли. Актьорът Джаред Харис, който изпълнява ролята на акад. Валерий Легасов, е номиниран за най-добър актьор в главна роля, а шведският актьор Стелан Скарсгард е с номинация за второстепенна роля за образа на Борис Щербина. Чернобил се бори и за наградата за най-добър минисериал.

Сред останалите отличници на церемонията са поредиците Тъмните му материи и Peaky Blinders.

Наградите за телевизионно майсторство бяха обявени на онлайн церемония, излъчена в канала на БАФТА в Youtube и в профилите й в социалните медии.

Тази година отличията са разделени на две и лауреатите се обявяват в различни дни. Наградите за телевизионно майсторство отличават постиженията в отделните аспекти на телевизионната продукция, като режисура, сценарий, операторско майсторство. Телевизиононите награди отличават тв продукциите в различни жанрове и формати, както и най-добрите актьори и водещи.

През февруари БАФТА обикновено обявява наградите си за кино, които традиционно предизвикват най-голям интерес в световен мащаб и се смятат за британски еквивалент на Оскар. Заради пандемията  наградите БАФТА за кино ще бъдат обявени през април 2021 г.

Източник: Монитор 
 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !