12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Бягството няма да ви спаси от позора: Радев

отпечатай новината

02.09.2020 09:42 | Видян 1317 пъти

Бягството няма да ви спаси от позора: Радев

Бягството няма да ви спаси от позора, заяви президентът Румен Радев, след като депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. С това показвате, че истинският парламент е отвън.

И аз не съм съвсем възторг да бъда в Народното събрание при тази обстановка, но както мен, така и вас българските граждани са избрали да ги представляваме. Напускането е показателно за липсата на диалог и защо хората са улицата, допълни президентът.

„В дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи, именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България. Спомняте си, че точно преди една година, от тази трибуна, аз обърнах към народа и Народното събрание.

Очертах ситуацията в страната и проблемите, които раздират обществото ни - необузданата корупция, неефективното управление, концентрация та на властта и обществения ресурс в тесен кръг хора, водещо до задълбочаване на бедността, неравенствата и демографската криза, до западане на образованието и здравеопазването, до срив на институциите. Посочих пътища за тяхното решаване, целящи засилване на гражданското участие и контрол върху управлението, укрепването на върховенството на закона…

Призовах парламента към действия за постигане на тези важни за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери.

Спомняте си, предполагам, предупредих, че ако това не се случи или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото. Тези мои думи бяха пренебрегнати, предполагам с надеждата всички проблеми за потънат в апатията. Но днес улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора, дойде за оставки.

Ако НС се бе вслушало в призивите и ветата за нелобистко законодателство, сега нямаше да е с толкова ниско доверие и да може да влияе на процесите. Но по-унизително е загубата на достойнство, защото парламентът допусна да се превърне в изпълнител на волята на премиера, допълни Радев.Държавният глава Румен Радев се обръща към народа и Народното събрание.

Очаквам да предотвратите всякакви опити на статуквото да излъчи експертен кабинет и да измами, обърна се Радев към депутатите в залата.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !