Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

1500-годишни черкви и 2500-годишни гръцки останки в Несебър плюс още тайни в златната бг есен

отпечатай новината

11.09.2020 09:12 | Видян 1457 пъти

 1500-годишни черкви и 2500-годишни гръцки останки в Несебър плюс още тайни в златната бг есен

Когато говорим за Несебър, първото, за което се сещаме е лято, но и и в златната българска есен с приятни температури тази седмица малкият древен град е истински туристически магнит. През юли и август тълпите пречат човек да може да се наслади на истинското богаство на острова, свързан със сушата от човека – неговото културно богатство, което го прави част от световното наследство на ЮНЕСКО вече над 35 години. Сега обаче е моментът да разгледаме онова, което винаги пропускаме лете.

Дивите лебеди  покрай брега – някои в семействата плаващи птици още са грозни черни патенца, придават още по-приказен вид на романтичната картина точно преди да влезете в стените на над 3000-годишното селище.
От общо 44, а според някои местни хора - 100 черкви в този толкова малък град, няколко са по на 1000 години. Най-старата – „Св.Богородица Елеуса” е на 1500 г., но от нея имаме само останки от основите. Тя е била нещо невероятно със своите размери, особено пък за 5 век – дълга 28 м и широка 18 м, но само можем да си я представяме.

Също на хилядолетие и половина, но със запазени стени и една фасада е черквата „Св.София”, като учените не могат да бъдат съвсем сигурни дали тя е по-стара от столичния храм с това име, за който се предполага, че може да се датира от 4-и до 6-и в. Понеже е в сърцето на града и все пак се извисява високо над земята със своите сводове, тя е много впечатляваща с големите си на фона на околните къщи размери – 25 на 22 м.

Няколко са хиляда годишните черкви в Несебър. „Св. Йоан Кръстител” е цяла, като частично запазените фрески са от 13-и век - времето, през което са рисувани ненадминатите стенописи в един паметник на ЮНЕСКО за който вече сме разказвали – Боянската черква. Една от най-ценните икони в страната е Свето Благовещение, която е на 5 века и се съхранява в храма, където е уреден и малък археологически музей.

Също хилядолетна е черквата „Св.Стефан”, наричана и Новата митрополия близо до пристанището. Нейната фасада е в типичния за града стил, различен от онова, което може да се види от онази епоха на малкото места не само в България, но и в Европа, където изобщо има запазени храмове от толкова отдавна. Има много ценни 5-вековни фрески, 4-вековен владишки трон и олтар.

Малко по-близо във времето е градена черквата „Христос Вседържател” в центъра на Стария град, която е много добре запазена и е забележителна с екстериорните орнаменти, които удивително съчетават гръцки класически, християнски и даже ориенталски мотиви.

Ако сте фенове на българската история, отбийте се до останките на термите и си представете как византийският император Константин Четвърти се е лекувал тук и му се е наложило да подпише мирния договор, придружен със съответен данък за Аспарух и така поставя де юре началото на нашата държава.

Все пак Несебър е основан като гръцка колония и това може да се докаже по останките на акропол и храм на Аполон на над 2500 г. От времената на траките пък има останала стена.

Всички тези места, разположени на по две крачки от работещи целогодишно заведения, правят Несебър идеална дестинация за всички сезони, особено в меката и приятна пролет край морето. От 180 хотела и други видове подслон са отворени 57 места за настаняване – повечето апартаменти. Можете да си вземете стая в чудна дървена къща в стария град за 50-60 лева на нощ – цената, от която тръгват тарифите и в малките хотелчета за този уикенд.

Снимка: Евгени Динев

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !