Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Кой и защо минава бързо и лесно Кризата на средната възраст, а кога е тя: Какво да правим с времето

отпечатай новината

14.05.2021 09:34 | Видян 1206 пъти

Кой и защо минава бързо и лесно Кризата на средната възраст, а кога е тя: Какво да правим с времето

„Годините летят, а дните са безкрайни”. Ако прочетохте това и си казахте:”Оо, да”, или сте много мъдри, или сте пред, в, след криза на средната възраст. Класическата психология очаква това чудо на чудесата, когато жените са на 29-30 години, като отшумява до 35, като основното тресене е дали дама има или няма дете. При мъжете същото тресене го има на 39-40 и отшумява до 45, но обикновено въпросът е: „Кой съм всъщност аз и защо съм такъв”. Скрито или явно, тази главо блъсканица е присъща на всеки и на всички.

Лайфхакът ни днес е да кажем какво да очаквате и как лесно да минете въпросната Криза на средната възраст.

Първо, добрата новина. Ако имате постижения, които сами оценявате и другите също отбелязват, вие ще минете или сте минали въпросната Криза на средната възраст леко, а възможно е и напълно или, хайде признайте - почти неусетно. Принципът е колкото повече, толкова повече, сиреч: толкова по-добре.

Защо се получава така ли?

Защото първата драма в това време на проверка се обозначава от психолозите именно като Криза на постиженията. За мъжете измеренията са пари, кариера, дом (собствен), в по-малка степен деца и семейство. За жените измеренията по традиция са семейство, деца, дом, но в съвременния свят, разбира се, също парите и кариерата.

Който има постиженията, които сам изисква от себе си и е получил оценката за тях и от другите, лесно минава на Втора база. Това е така наречената Криза на смисъла.

Трите най-задавани в разговор със себе си въпроси са:

Защо ми беше всичко?

Това ли исках всъщност?

Кой всъщност съм аз? Което се чете като:

Какво/Кого точно обичам/ме обича?

Какво е щастието за мен?

Какво да променя?

Последното учените определят като новите перспективи. Всъщност обаче най-често се изразява в конкретни стъпки. За жените най-често това е разкрасяването. Както казваше Бегбеде в пъвата си и гениална книга 9,99: „Пластичната хирургия е последната религия, която ни остана”. 

Общо за двата пола волята за промяна най-често се изразява в нова връзка, в смисъл на нов партньор. Или нов приятелски кръг. Нови занимания – примерно нов спорт и особено екстремен или боен. Или ново място/държава на живеене. По-рядко нова професия/бизнес. 

За последното чуден пример е Армани. Продавач, шеф на мъжките официални облекла в миланския ЦУМ – Ринашенте, минал 40 години, той започва модната си къща, срещайки нов приятел и финансов инвеститор, което води до създаването на многомилиардна световна империя – той така я и нарича Емпорио.

Какво обединява всички тези повърхностни или същностни промени, които споменахме? 

Наваксване на пропуснатото.

Какво го налага? 

Страх от смъртта.

Кое го обяснява?

„Годините летят, а дните са безкрайни”. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !