Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Защо понякога не можем да заспим и колко най-дълго можем да издържим така?

отпечатай новината

02.08.2021 09:59 | Видян 947 пъти

Защо понякога не можем да заспим и колко най-дълго можем да издържим така?

Понякога спим „като къпани/заклани”, друг път не можем и не можем с часове или цяла нощ да се унесем. Каква е причината за това? Ето и темата на днешния ни лайфхак.

Причината за незаспиване е т.нар. Емоционален мозък. Той ни пречи да се унесем, когато вътрешният ни часовник ни кара да го направим. А го прави, понеже очите, дори затворени, имат рецептори за светло и тъмно и така се регулира по естествен път кога ни се доспива, а кога ни се разсънва.

Какво кара емоционалният мозък да не ни дава да се унесем? Това са тревоги, които могат да бъдат както отрицателни, така и положителни. Първите са ясни, а сред вторите могат да бъдат предстоящ брак, нова работа, пътешествие, друго важно събитие – наричаме ги за по-мило „вълнения”, които просто не ни позволяват да се изключим. Според теорията за синаптическата хомеостаза – т.е. за състоянието на спокойствие чрез сън, при него мозъкът си почива, като работи на много по-бавни обороти, отколкото в периода ни на активност, като преразпределя получаната през деня информация. А информация, както сме казвали, не е само разбраното от медиите или приятелите, а буквално всеки миг и звук, както в песента на ФСБ.

Лайфхакът е, че няма как да се научим да контролираме съня. Щирлиц, който на екранаможе да го прави, е мит, също като спането по 15 минути на всеки четири часа, което е легенда или поне преувеличение, особено при дългия му в пъти повече от средната продължителност по онова време живот. Без добър сън такова нещо просто не е възможно за човешкия организъм.

Досега рекордът по неспане е 264 часа или 11 денонощия на млад американец. Той обаче признава, че е имало моменти, в които е сънувал с отворени очи. Възможно ли е? Да, мозъкът е способен да пребивава за кратко едновременно в 2 състояния – сън и бодрост. Това е състоянието, в което понякога изпадат сомнамбулите например. Интересно е, че след рекорда си поставилият го спи непробудно 16 часа. Изследват го и след събуждането е в що-годе нормално здравословно състояние и в адекватно психологическо. Обаче за възрастен човек това няма как да се получи.

В момента се правят опити в посока контрол върху съня на различни места по света, но постигнатите резултати са доста скромни.

Международните изследвания доказват и истинността на българската поговорка „от сън спомен няма”. Оказва се, че и този лайфхак е ценен.

Всъщност, спането ни нощем минава през 3 фрази. Първата е т.нар. дрямка, за която писахме преди дни в отделен лайфхак. Тя трае около половин час, защото след това вече стъпваме в зоната на т.нар. сънено опиянение.

Втората фаза е така нареченият кратък сън. Именно това е зоната, в която е възможно да сънуваме и понякога си спомняме какво. Обяснението как се получават различните най-популярни сънища ще ви поднесем в нашия утрешен лайфхак – текст.

Третата фаза е т.нар. бавен или дълбок сън. От който спомен няма. Вече е доказано.

Това, че понякога ни се струва, че се събуждаме внезапно, това не е така. Доказано е от международните изследвания, че сънят е цикъл, в който времето и по-точно усетът ни за него е относителен. Сънят компресира времето! Сякаш попадаме в друго измерение. Буквално. И вече доказано от специално японско изследване.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !