Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Как наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев

отпечатай новината

17.08.2021 10:09 | Видян 582 пъти

Как наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев

Кои са тези полицаи? Те нямат ли деца? Как е възможно да риташ и биеш с палка окован човек? Що за полицай е този, който снима разголена гръд на момиче с белезници? Това са само част от въпросите, които стотици хора задават в социалните мрежи, след като в петък бяха публикувани записи от полицейско насилие срещу протестиращи на 10 юли 2020 г.

Кадрите, записани от охранителна камера на Министерския съвет (МС), не бяха публично известни до момента. Миналата година в социалните мрежи и медиите се появяваха само клипове, заснети от протестиращи и журналисти. Те станаха повод за множество сигнали за полицейско насилие, заради които беше образувана вътрешна проверка в МВР.

Тя приключи със заключение, че само четирима служители на столичната полиция са превишили правата си по време на протестите с искане за оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Имената им обаче не бяха оповестени, а поради липса на каквото и да е информация по темата случаят полека-лека заглъхна.

През последните дни обаче стана ясно, че и клипът, и имената на заснетите в него полицаи, са станали известни на МВР и прокуратурата още миналата година. Преди ден разследващите дори обявиха , че са повдигнали обвинения за полицейско насилие на четирима униформени, но отново не разкриха имената им.

Оказва се, че въпреки уличаващите кадри и последвалото дисциплинарно наказание, най-тежко санкционираният след 10 юли 2020 г. полицай успешно е сменил работата си и вече работи в... Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Това се е случило докато прокуратурата продължава да разследва полицейското насилие от 10 юли 2020 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !