Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Заведенията ще работят до 22 ч. и с до 6 души на маса

отпечатай новината

02.09.2021 11:32 | Видян 786 пъти

Заведенията ще работят до 22 ч. и с до 6 души на маса

Заведенията за хранене и развлечение ще работят от 7 до 22 ч., при отстояние от 1,5 м между облегалките на столовете на съседните маси и с до 6 души на една маса, остава задължително носенето на маски от персонала. Това е една от мерките, които ще влязат в сила от 7 септември 2021 г., обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Мерките се налагат за два месеца – до 30 октомври 2021 г., но Кацаров посочи, че може да бъдат отменени по-рано, ако епидемичната обстановка го позволява.

 „Няма място за паника, ситуация е сериозна, но не е излязла извън контрола ни. Ниският процент на ваксинирани ни принуждава да наложим тези мерки, за да се погрижим за живота и здравето на хората“, каза министърът.

Данните показват, че за последното денонощие има 1745 нови случаи, това са около 7% от всички направени тестове, но все повече хора – 332, са в интензивни отделения, 54 души са починали. Министърът каза, че делта вариантът на COVID-19 доминира и заразява предимно млади хора, но почти всички починали са над 60-годишна възраст и за пореден път призова хората да се ваксинират.

Получени са близо 40 становища от браншови, съсловни и работодателски организации за мерките и компенсациите за бизнеса.

Както вече беше обявено, училищата ще започнат занятия присъствено.

Провеждането на присъствени групови занятия в школите ще става при дистанция от 1,5 м, при максимум 10 души в помещение, с маски и при редовно проветряване. Преустановяват се посещенията в детските центрове и клубове.

Конгреси и семинари ще се провеждат с до 30% от капацитета и до 30 участници в помещението и при 1,5 м дистанция и носене на маски от всички. Преустановяват се тиймбилдингите.

Конкурси и изпити се допускат при 30% капацитет и с до 30 участници в помещението.

Преустановяват се масовите мероприятия като музикални фестивали и събори.

Кината, театрите, концертите на закрито ще работят при 50% от капацитета си, само седящи места, дистанция и носене на маски.

Посещенията на музеи и галерии се допускат при 1 човек на 8 кв. м и дистанция от 1,5 м.

Школите за танцово и музикално изкуство ще работят с 30% от капацитета си и с до 10 души в помещението.

Спортните състезания на закрито ще са без публика. Тези на открито с публика с 30% от капацитета на залата или стадиона – ще е заета всяка трета седалка, и при задължително носене на маски.

Фитнесите и СПА центровете ще работят при използване на 30% от капацитета.

Сватбите и кръщенетата и други лични събития на закрито ще са допустими само с до 30 души, а на открито могат да се съберат до 60 души.

Заповедта все още не е публикувана, но от изчетеното на брифинга на здравните власти излиза, че при 100% персонал и посетители с валиден сертификат (преболедували, ваксинирани или с отрицателен тест до 72 часа) всички дейности, за които се въвеждат ограничения, ще може да се извършват при 100% капацитет. За целта ще трябва да бъде уведомена регионалната здравна инспекция, която ще поддържа специален регистър.

Не стана ясно дали това ще се отрази на заведенията например, защото за тях министър Кацаров изрично подчерта, че не се въвеждат ограничения в капацитета, а само за отстояние и за брой хора на маса. Той подчерта, че да се работи на 100% капацитет, ако всички са със зелен сертификат, e само възможност и не задължава никого.

В заповедта, изчетена на брифинга, се казва още следното: „Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или др. обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол за броя на клиентите, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м“. Т.е. това означава, че всички магазини трябва да контролират колко души допускат.

Свижданията в лечебни заведения ще се допускат само с пълен комплект предпазни средства, при не повече от един човек в стая по едно и също време.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !