Бившата на Доган се подмладява с лазер

Бившата жена на Ахмед Доган Ширин Карнобатлъ се...

182 години от рождението на Васил...

Честваме 182 години от рождението на Апостола на...

Последният филм на Вендерс

отпечатай новината

12.06.2009 12:45 | Видян 2034 пъти

Последният филм на Вендерс

От днес по българските кина тръгва най-новият филм на Вим Вендерс "Снимки в Палермо". Един от най-талантливите режисьори на нашето време беше сред гостите на София филм фест през март, където представи и новия си филм.

Със "Снимки в Палермо" Вендерс отново доближава публиката до най-доброто във философските "филми по пътя" (road movies). Това е особено комуникативен филм, обърнат изцяло към публиката. И в същото време това е най-личният филм в кариерата на Вендерс, посветен на двама велики кинотворци, които напуснаха света през 2007 - Микеланджело Антониони и Ингмар Бергман.

Верен на търсенията си в експерименталното и нетрадиционното кино, режисьорът избира един музикант, на когото да повери главната роля в сюжета. Кампино - фронтменът на немската пънк банда Die Toten Hosen, пресъздава история-съзерцание за екзистенциалната криза на твореца.

За първи път в богатата си филмова биография 62-годишният режисьор се фокусира върху едно човешко лице. Камерата наблюдава чертите му - понякога мрачни, понякога озарени - и сякаш успява да ги смекчи. Взаимодействието между лицето и камерата е особено въздействащо за зрителите, предизвикани да открият нови детайли в режисьорския подход на Вендерс.

"Исках да завърша "Снимки в Палермо", като изследвам територията на героя и неговата съдба - без предварително да съм напълно наясно с нея. Исках да заснема една история, без да знам как всъщност ще свърши; да знам сюжета и темите, но без да ги загатвам в самото начало", казва Вендерс.

Главната женска роля изпълнява Джована Мезоджорно ("Любов по време на холера").

Професионално меломански подхожда режисьорът към избора на филмовата музика - емоциите се променят в синхрон с уникален саундтрак от 27 песни, събрал музиката на легенди като Ник Кейв, Portishead, Velvet Underground и Лу Рийд в една въздействаща компилация.

Активната работа на Вим Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и автор на текстове го превръща във водеща фигура на независимото кино. Филмографията му включва класики като "Париж, щата Тексас", "Криле на желанието", "Състоянието на нещата" и "Буена Виста Соушъл Клъб".

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !