Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Дамиано от Монескин се съблича за...

Дамиано - лидерът на станалата култова италианска група...

Последният филм на Вендерс

отпечатай новината

12.06.2009 12:45 | Видян 2483 пъти

Последният филм на Вендерс

От днес по българските кина тръгва най-новият филм на Вим Вендерс "Снимки в Палермо". Един от най-талантливите режисьори на нашето време беше сред гостите на София филм фест през март, където представи и новия си филм.

Със "Снимки в Палермо" Вендерс отново доближава публиката до най-доброто във философските "филми по пътя" (road movies). Това е особено комуникативен филм, обърнат изцяло към публиката. И в същото време това е най-личният филм в кариерата на Вендерс, посветен на двама велики кинотворци, които напуснаха света през 2007 - Микеланджело Антониони и Ингмар Бергман.

Верен на търсенията си в експерименталното и нетрадиционното кино, режисьорът избира един музикант, на когото да повери главната роля в сюжета. Кампино - фронтменът на немската пънк банда Die Toten Hosen, пресъздава история-съзерцание за екзистенциалната криза на твореца.

За първи път в богатата си филмова биография 62-годишният режисьор се фокусира върху едно човешко лице. Камерата наблюдава чертите му - понякога мрачни, понякога озарени - и сякаш успява да ги смекчи. Взаимодействието между лицето и камерата е особено въздействащо за зрителите, предизвикани да открият нови детайли в режисьорския подход на Вендерс.

"Исках да завърша "Снимки в Палермо", като изследвам територията на героя и неговата съдба - без предварително да съм напълно наясно с нея. Исках да заснема една история, без да знам как всъщност ще свърши; да знам сюжета и темите, но без да ги загатвам в самото начало", казва Вендерс.

Главната женска роля изпълнява Джована Мезоджорно ("Любов по време на холера").

Професионално меломански подхожда режисьорът към избора на филмовата музика - емоциите се променят в синхрон с уникален саундтрак от 27 песни, събрал музиката на легенди като Ник Кейв, Portishead, Velvet Underground и Лу Рийд в една въздействаща компилация.

Активната работа на Вим Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и автор на текстове го превръща във водеща фигура на независимото кино. Филмографията му включва класики като "Париж, щата Тексас", "Криле на желанието", "Състоянието на нещата" и "Буена Виста Соушъл Клъб".

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !