Колкото по-малко талант имат, толкова...

Колкото по-малко талант имат, толкова повече гордост,...

- Как се казваш? - Елка. - Смятай...А...

- Как се казваш? - Елка. - Смятай... А баща ти как...

Грахът е супер полезен, при Луи XIV бил ВИП-деликатес

отпечатай новината

24.11.2021 10:01 | Видян 866 пъти

Грахът е супер полезен, при Луи XIV бил ВИП-деликатес

Понеже мнозина бяха впечатлени от историята на Кан, който ядял само сирене чедър и го гълтал с вино, сигурно ще им бъде интересно да научат, че култовата личност на лукса за всички времена – Кралят-слънце Луи Четиринадесети се оказва грахът. Неговата важност неслучайно е увековечена и в приказката за принцесата и граховото зърно. Защо зърно ли? Защото при дългогодишното управление на Луи, научило цял свят да живее красиво, превърнало модата, дизайна, архитектурата, гастрономията, музиката в глобални феномени, а преди това са били просто хобита и нещо между другото, без особено внимание към тях. Имало специален етикет за яденето на грах, наложен лично от Негово императорско Величество. Не е било позволено например зърната да се загребват с вилицата, както най-често правим днес. Трябвало всяко да се набожда. И нака зрънце по зрънце.

Поради страстта на краля към граха, цената му станала доста висока и той също се превърнал в символ на лукса.

Оттогава френската кухня е традиционно свързана с граха, със зеления боб и другите любими варива от това семейство. Бобови са доста полезни, единодушни са учените. Грахът специално има великолепни качества и вероятно именно заради това лекарите на Краля-слънце са му го препоръчали като основна храна. Той съдържа растителни белтъчини, много и разнообразни витамини и още полезности. Така човек хем набавя общо взето всички необходими му полезни вещества, хем запозва фина фигура, обобщават диетолозите днес. Още Луи, който бил голям суетник, явно е осъзнавал това и едновременно е ядял колкото си ще грах, хем чрез него се е нахранвал отлично, хем е запазвал прочутата си линия.

Освен в супа и като крем-супа, като пюре, като каша или като гарнитура – често се комбинира с друга много полезна храна – ориз, грахът може да се превърне дори в сладкиш. Например с него, с бадемово брашно, селвия вместо захар и малко ванилия за аромат, можете да направите едновременно ефектни заради зеления си цвят, полезни и диетични сладки. Никой няма да се сети, че са от грах, шашът ще бъде пълен, когато издадете тайната на своя удивителен десерт.

В следващите дни ще ви представим още 2 храни, които сме позабравили, а са едновременно евтини, вкусни и приятни, понякога могат да бъдат и изненадващи

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !