Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Алкохол и наркотици погубили Джаго

отпечатай новината

15.08.2022 11:14 | Видян 1236 пъти

Алкохол и наркотици погубили Джаго

Двудневно пиршество на ромска сватба, гарнирано с прием на много алкохол и наркотици, е отнело живота на поп-фолк легендата Митко Трайков – Джаго, пише „Уикенд“.

Хитовият изпълнител, известен с прозвището Циганския Павароти, издъхна миналата седмица на 60-годишна възраст в имението си в софийския ромски кв. „Факултето“, а смъртта му хвърли в печал целия музикален бранш.

Дни преди да напусне този свят, Джаго е бил специален гост на пищна циганска сватба в столичния кв. „Христо Ботев“, организирана от ромския барон Януш Димитров – Оси за венчавката на негова племенница. Макар в последно време 130-килограмовия изпълнител да е изпитвал сериозни здравословни проблеми след 2 преживени инфаркта, той се веселил без задръжки на сватбеното тържество.

„Джаго не беше поканен да пее в чест на младоженците, а като почетен гост на сватбата. Той изпълни някои от най-големите си хитове, но прекали с алкохола и с някои други неща... Два дни по-късно научихме ужасната вест!“, споделя колега музикант на Циганския Павароти.

Макар от семейството на Джаго да не дават информация какво е причинило фаталния му край, близки на легендарния ромски певец разкриват, че той е издъхнал от сърдечна недостатъчност в имението си във „Факултето“. Казват, че Джаго се почувствал много зле часове преди да си отиде, но категорично отказал да бъде повикана линейка, която да го откара в болница.

„Починал е в позлатеното си легло като царска особа... Когато лекарите дошли, вече е било късно. Джаго имаше страх от болници и отбягваше докторите, нищо, че през последните години прекара два инфаркта. Казваше, че лекарите го тъпчат с лекарства, предписвали му по цяла шепа при всяко посещение при доктора“, споделя колега на Митко Трайков – Джаго.

Във фолк бранша не беше тайна, че Джаго водеше крайно нездравословен начин на живот. Допреди да бъде покосен от първия инфаркт преди 4 г., Циганския Павароти пиеше по бутилка уиски всеки ден. Казват, че често прибягвал и до употреба на кокаин, особено по време на свои музикални участия.

„Неговите изяви бяха предимно по сватби, кръщенета, именни дни и други частни забави. Ангажираха го както заможни роми, така и българи, заради уникалния му глас и богат аранжимент от песни. Концертите на Джаго продължаваха с часове – изпълняваше с лекота от „Драгиева чешма“, до „О, соле мио“. Казваше, че 12-годишното уиски е неговото гориво.

undefined

Не се лишаваше от пиенето дори след като го закъса със здравето и лекарите му забраниха да близва алкохол. Той не спазваше и препоръката да не приема изтощителни музикални участия. Пееше по 3-4 часа, което страшно натоварва сърцето. Сърдеше се, когато му правехме забележки, че трябва да си почива повече, отвръщаше: „Че за какво да живея, ако не пея!“, споделя опечален близък на Джаго.

Митко Трайков, както е родното име на Циганския Павароти, започва да пее и свири на ромски сватби през 1976 г., когато е едва на 14. Владее перфектно кларинета и акордеона от детска възраст, но вокалните му заложби са най-удивителни. В началото на 90-те години на миналия век Джаго създава първата в България ромска рап формация „Джипси Авер“. Артистичният псевдоним Джаго дължи не на продуценти, а на своята баба.

„Като съм се родил, са пуснали по телевизията един индийки филм – „Бродяга“ и играел един Жагата там. И баба ми оттогава ми вика „Жаго, Жаго“ и така прякора си ми тръгна. В началото не ми допадаше, но после и го харесах“, разказвал е приживе певецът.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !