Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Най-добрите БГ баристи ще се състезават в Италия

отпечатай новината

10.11.2022 17:17 | Видян 741 пъти

Най-добрите БГ баристи ще се състезават в Италия

В София се проведе Бариста Шампионат в два кръга, в който се включиха около 35 баристи от цяла България. В първия ден от участниците трябваше да приготвят италианско еспресо и капучино по стандарт. Представилите се най-добре имаха възможността да се явят на втори кръг, където трябваше да приготвят мокачино, по собствена рецепта. За него те следваха класическата рецепта, съдържаща следните съставки: кафе, шоколад, какао и прясно мляко. В допълнение те обогатиха тази рецепта по собствен начин. Всички участващи в състезанието бяха оценявани от международно жури, което се състоеше от два панела – единият за техническа оценка, а другият за сетивна оценка на направените напитки. Панелът за техническа оценка се състоеше от четирима реномирани баристи експерти – Иван Парнаров, Константин Дешев, Николай Григоров и Радостин Димитров. Панелът за сетивната оценка се състоеше от трима международни съдии, които познават отлично характеристиките на различни видове кафе „Лаваца“, с председател на журито Дионисис Мустис. Тримата баристи, които получиха най-добри оценки от журито на втория кръг,

сред които са Синем Муса (GarsOn, Кърджали) – I място, Петър Божинов („Зазу“, Сл. Бряг) – II място и Веселин Джинин (сладкарница Теа & Eat) – III място, спечелиха участие в международен Бариста Шампионата, организиран от „Лаваца“, който ще се състои в Италия февруари месец 2023 г. Там те отново ще се изправят срещу финалистите  от 15-те държави, участващи в инициативата тази година. Участникът, който завърши на четвърто място – Супита Шенкова (Café DOLCE, Кърджали), получи възможността да посети музея на „Лаваца“ в Торино. Изненадата във финалния втори кръг беше, че от Лаваца и Софсток обявиха пета допълнителна награда за „перфектно еспресо и капучино“, която отиде при Пламен Манев от кафе „Папагала“ в Бургас, който също ще се наслади на музея в Торино. Всички останали състезатели получиха насърчителни награди. Сетивното жури изказа впечатленията си от участниците и подчертаха тяхната креативност, и впечатляващите им умения.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !