Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Дъщерята на Радев НЕ снима при М. Генчев, др. Нинова: Кошлуков

отпечатай новината

06.01.2023 10:44 | Видян 1047 пъти

Дъщерята на Радев НЕ снима при М. Генчев, др. Нинова: Кошлуков

Генералният директор на БНТ бе привикан в парламентарната Комисия по културата и медиите, за да отговаря на въпроси, свързани с филма "Ботев" - който предизвика остри реакции след излъчването му по обществената телевизия - и бъдещия проект на режисьора Максим Генчев, също финансиран с държавни средства. Повечето от въпросите, зададени в Комисията, бяха изпратени от "Сега" до БНТ преди два дни, но отговор не бе получен.

На "Ботев" са отпуснати около 100 000 лева, призна пред депутатите Кошлуков. Това са около 30% от бюджета и са платени, след като филмът на режисьора Максим Генчев е бил вече заснет в суров вид - за монтаж, постпродуция и пр. Директорът на БНТ подчерта, че проектът е консултиран с проф. Пламен Павлов - историк от Великотърновския университет, който е подчертал, че сценарият отговаря на историческите факти и не изопачава образа на националния герой. "Да, филмът е слаб. Мудно действие, тежък диалог и т.н.", призна си Кошлуков, но "ако не го излъча, Сметната палата ще ме глоби за безстопанственост - дал съм пари за нещо, а не го ползвам". (На директора напомняме, че БНТ е копродуцент например и на филма на Адела Пеева "Да живее България" от 2017 г., но той още не е излъчван по обществената телевизия)

Относно допускането на проекта Кошлуков се оправда с художествения съвет, оглавяван от "човек, който 40 години работи това" - Миладин Гергов, шеф на дирекция "ТВФ Студия Екран" в БНТ. Самият той прегледал проекта "отгоре-отгоре" поради липса на време. Според генералния директор гаранция за надеждността на "Ботев" бил и фактът, че "50 фирми, три общини, 1700 души" са подпомогнали финансово филма, преди той да получи субсидия от БНТ.

"Така работим, когато подпомагаме киното", заяви Кошлуков и се похвали, че БНТ е дала 12.5 милиона лева за българско кино в последните две конкурсни сесии, като уточни, че и за в бъдеще сред посочените проекти сигурно ще има слаби филми. "Ако ви покажа суровата лента на "Войната на буквите", ще се учудите каква е", намекна той за предстоящия исторически сериал по сценарий на Людмила Филипова.

Корнелия Нинова от БСП поиска сметка на Кошлуков и за предстоящото участие на Дарина Радева - дъщеря на президента Румен Радев, в следващия проект на Максим Генчев "1349", който е финансиран с 300 000 лева от БНТ на редовна сесия. "Това, което четете по медии, са клюки и лъжи", отсече безпардонно директорът и си позволи неуместна ирония: "Да, президентска дъщеря участва във филм, финансиран от БНТ. И мога да ви кажа защо. Защото съпругата на президента умря, почина, другата му дъщеря почина, самият президент почина и затова я включихме във филма. Е нямаше друг - само Станка Желева е... Нямаме други дъщери."

Когато Нинова го апострофира, че информацията за участието на Дарина Радева идва от самия режисьор, Кошлуков бе категоричен: "Максим Генчев лъже". Според него проектът е одобрен на ниво сценарий и тепърва ще се провеждат - през март-април тази година - кастинги за ролите с участието и на екип от БНТ, при които дъщерята на Радев "може да влезе, може и да не влезе" във филма.

Корнелия Нинова продължи атаката с думите, че от 2015 г. в обществената телевизия не е провеждан одит за целесъобразност на изразходването на публични средства, за което тя още утре щяла да внесе законопроект от името на БСП.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви в защита на президентската щерка: "Децата на политиците не бива да бъдат закачани. Дори мафията не посяга на жените и децата".


 

Източник: Сега


 

На снимката: Екипът на "Ботев" с президента Румен Радев на премиерата, 3 март 2022 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !