12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

6 съмнителни твърдения от книгата на принц Хари - и едно, което се оказва напълно невярно

отпечатай новината

11.01.2023 14:52 | Видян 601 пъти

6 съмнителни твърдения от книгата на принц Хари - и едно, което се оказва напълно невярно

Макар че принц Хари направи няколко сериозни и притеснителни твърдения на страниците на дългоочакваните си мемоари, някои от твърденията му накараха читателите да се почешат по главите.

В отговор на интервюто на Опра Уинфри с Хари и Меган Маркъл кралицата каза, че "спомените могат да варират" - и изглежда, че Spare, която вече е в продажба, може да бъде още един пример за това.

Едно от обвиненията, които Хари отправя към мащехата си Камила, е, че е изнесла в пресата подробности за първата си среща с брат му принц Уилям.

Той твърди, че Уилям не би изнесъл тези подробности, затова заключава, че трябва да е била Камила.

Кралски източници обаче оспорват твърдението, че Камила е отговорна за попадането на тази информация в публичното пространство.

Според The Telegraph кралицата-консорт е разказала поверително за срещата на бивш помощник, когото е наела през 1998 г.

След това тази помощничка уж повторила разговора на съпруга си, който на свой ред казал на колега, а той информирал вестник.

След това помощничката се извинява и напуска поста си, а Камила е вбесена от ситуацията.

Помощникът разпространи изявление, в което се казва: "Много съжалявам, че случайни мои изказвания доведоха до оповестяването в пресата на частната среща между г-жа Паркър Боулс и принц Уилям.

"Много съжалявам за причиненото безпокойство. Преди всичко ме е срам, че подведох онези, които изискват лоялност и доверие, особено моята забележителна работодателка г-жа Паркър Боулс.

"Много съжалявам, че напускам, но като човек, отговорен за тази нещастна поредица от събития, не мога с чест да остана на този пост. "

Смъртта на кралицата майка

В книгата херцогът на Съсекс си спомня за момента, в който научава, че прабаба му, кралицата майка, е починала през март 2002 г.

38-годишният младеж разказва подробно за "светлото и топло" време в училището му в Итън, когато е приел страшното "телефонно обаждане".

Но според доклади от онова време принцът, който тогава е бил на 17 години, дори не е бил в Обединеното кралство, а е бил на ски в снежна Швейцария с баща си и брат си.

В изявлението на краля от онова време се казва, че той планира да се върне в Обединеното кралство възможно най-скоро - а Хари е заснет да се връща обратно ден по-късно.

В "Spare" Хари пише: "В Итън, докато учех, ми се обадиха. Иска ми се да си спомня чий беше гласът от другата страна; мисля, че на придворен.

Спомням си, че беше малко преди Великден, времето беше светло и топло, през прозореца се процеждаше светлина, изпълнена с ярки цветове. Ваше кралско височество, кралицата майка е починала. "

Но по това време, през 2002 г. , Бъкингамският дворец публикува следното изявление: "Кралицата, с най-голяма тъга, помоли незабавно да бъде направено следното съобщение: Нейната любима майка, кралица Елизабет, почина мирно в съня си този следобед.

По-късно същия ден говорителката на тогавашния принц на Уелс направи изявление от Клостерс, където той беше отседнал с двамата си сина, и добави: "Той [Чарлз] е съкрушен. Единственото му желание е да се прибере у дома възможно най-скоро. "

В онлайн репортаж на BBC News от онова време ясно се казва, че "Уилям и Хари са били на ски в Клостерс, когато 101-годишната жена е починала в съня си"

Кралският коментатор Ричард Фицуилямс заяви пред GB News: "Това е сериозна грешка в една изключително противоречива книга.

В първите страници на книгата Хари разказва за 13-ия си рожден ден, който настъпва на 15 септември 1997 г. , само няколко седмици след трагичната смърт на майка му принцеса Даяна.

Докато му дават торта и шербет по време на празненството, той обяснява, че е помолен да си пожелае нещо и че си мисли за Диана, когато "от нищото" се появява леля му Сара с кутия.

Той разкъса опаковъчната хартия, надникна вътре и видя, че е получил Xbox.

Според Хари леля му Сара разкрила, че Даяна е

купила конзолата за игри за него малко преди смъртта си, докато е била в Париж.

 Хари казва, че е бил развълнуван от подаръка, защото обичал видеоигри.

Въпреки това, в "Spare" той пише: "Това е историята, така или иначе. То се появява в много разкази за живота ми като евангелие и нямам представа дали е вярно. Татко каза, че мама си е наранила главата, но може би аз съм бил този с увреждане на мозъка? Най-вероятно това е защитен механизъм и паметта ми вече не записва нещата така, както някога. "

Изглежда, че Хари може да се обърка, тъй като Xbox всъщност е наличен за закупуване едва четири години по-късно.

Пуснат на пазара през 2001 г. , Xbox беше първото влизане на Microsoft в света на конзолните електронни игри, което го постави в пряка конкуренция с PlayStation 2 на Sony и GameCube на Nintendo.

 Феновете на кралското семейство с добра памет ще се запитат и за страницата, на която Хари обсъжда какво е облякла Меган на първата им среща в Soho House.

Припомняйки си първата им среща след седмици на размяна на съобщения, Хари казва, че тя е била облечена с черен суитчър, дънки и токчета. Добавя, че макар да не разбира от мода (по-късно признава, че пазарува само веднъж на шест месеца и ходи само в TK Maxx), казва, че е разбрал, че тя е "шик".

При първата им среща той се възхищава на нейния "невзрачен" външен вид и я определя като "красива като от сърдечен удар".

Меган обаче вече разкри, че е носила синя рокля на първата им среща.

Когато се срещна отново със зашеметяващата си сватбена рокля Givenchy за документален филм на ITV, Меган разкри, че е зашила конец от роклята във воала си като "нещо синьо".

Виждайки роклята за пръв път след сватбата си по време на предаването "Кралица и Британска общност" по ITV, тя каза: "Боже мой, тя е невероятна, нали?

"Някъде тук има парче от. . . видяхте ли го?" - посочва тя, когато оглежда воала си. "Парчето син плат, което е зашито отвътре. Това беше моето нещо синьо. Това е плат от роклята, която носех на първата ни среща. Хубаво е да го видите отново. Красиво е. "

Възможно е обаче да е имало само леко объркване, тъй като Хари си спомня, че Меган е носила синя рокля на втората им среща.

Също така в Soho House той пише, че тя е носела синя рокля с бели райета. Той отново я хвали за красотата ѝ, като романтично казва, че е "сияеща".

 Едно от първите споменавания на кралицата-консорт Камила е в началото на книгата, когато Хари я среща за първи път.

По-късно си спомня, че е молил баща си да не се жени за нея, и пише, че сватбата би предизвикала "противоречия".

Междувременно той разказва подробно и за сватбения ден на двойката през април 2005 г. и казва, че "без съмнение е знаел, че този брак ще ни отнеме Па" и е изпитвал смесени чувства в този ден.

 Един от хората, които поставят под съмнение тези твърдения, е Грант Харолд, бивш кралски камериер, който е работил за Чарлз и Камила в продължение на седем години и твърди, че е видял развълнувания Хари на годежа им.

В разговор със Spin Genie той казва: "Бях там на сватбата, на годежа. Обещавам ви, че от моя гледна точка и както казах, не бях там всяка секунда, така че не мога да гарантирам какви разговори са се водили, но когато бях наоколо, всички се разбираха. [Хари и Уилям] подкрепиха баща си, бяха много развълнувани и присъстваха на самата сватба.

"Видях, че когато колите потеглиха след сватбата, Уилям и Хари тичаха след колите с кутиите. Защо бихте го направили? Ако бяхте толкова против, нямаше дори да излизате навън. "

 В последните няколко страници на книгата, в епилога, Хари разказва за съдбовния ден през септември миналата година, когато баба му кралицата умира в любимия си дом Балморал.

Тъй като по това време двамата с Меган се намираха в Обединеното кралство, той побърза да бъде с баба си, когато тя навлезе в последните си мигове - но след като взе частен самолет, той, както и няколко други негови кралски роднини, пристигна твърде късно, след като тя почина.

В книгата Хари разказва, че когато самолетът му започнал да се спуска, "телефонът ми светнал" с текст от Меган, която му казала да ѝ се обади - и това го накарало да провери уебсайта на Би Би Си, където научил, че "баба я няма".

Кралски източници обаче настояваха, че Хари е научил новината за кончината на кралицата, преди да бъде публикувано официално изявление, потвърждаващо това.

Един от тях заяви пред "Телеграф": "Кралят беше категоричен, че официалното изявление не трябва да бъде публикувано, докато не бъдат информирани всички членове на семейството. Това беше баща, който говори, защото го е грижа.

Освен че разкрива нечувани досега подробности за собствената си сватба, Хари пише и за годежа на брат си Уилям със съпругата му Кейт.

Двамата завързаха възела си в Уестминстърското абатство на 29 април 2011 г. , като Кейт носеше зашеметяваща сватбена рокля на Alexander McQueen.

Уилям носи яркочервената униформа на Ирландската гвардия по настояване на покойната кралица, въпреки че Хари твърди, че е искал да носи своята униформа на кавалерията.

 "Уили беше мрачен от това, че има толкова малко право на глас по отношение на това какво да облече, когато се жени, от това, че му е отнета самостоятелността в такъв случай. Няколко пъти ми беше казвал, че се чувства разочарован. "

Въпреки това биографът Робърт Хардман пише в Daily Mail, че когато е разговарял с Уилям малко след сватбата, той не се е притеснил от униформата, която е трябвало да носи в този ден.

Той каза: "Когато интервюирах принц Уилям за сватбата му няколко седмици след събитието за книгата ми "Нашата кралица", той не само имаше приятни спомени за настояването на кралицата за избора му на униформа. Беше много забавен и се смееше много. "

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !