Разкриха причината за смъртта на...

Shifty Shellshock, фронтменът на Crazy Town, почина от...

Постоянен арест за Нико Тупарев...

Прокуратурата поиска постоянен арест за Нико Тупарев,...

Карлос Саура си отиде на 91

отпечатай новината

13.02.2023 09:26 | Видян 266 пъти

Карлос Саура си отиде на 91

В петък почина режисьорът Карлос Саура, който доведе до пробуждането на испанското арт кино след десетилетията на фашистка диктатура под управлението на Франсиско Франко и завладя международната публика със страстните си драми с фламенко хореография. Той бе на 91 години.

Испанската академия за кинематографично изкуство и наука съобщи, че Саура е починал у дома си, заобиколен от близките си. На церемонията по връчването на годишните награди в събота той трябваше да получи почетната награда "Гоя" на Академията.

Определян като един от най-великите творци на испанското кино, редом с имена като Луис Бунюел и Педро Алмодовар, Саура е режисьор на около 50 филма. В ранните си години той се фокусира върху злините на обществото, като за първи път печели международно признание с "Ловът" (1966 г.) - критика на режима на диктатора Франсиско Франко, която печели втората по значимост награда на Берлинския филмов фестивал. Много критици смятат за най-добрата му творба "Да отгледаш гарвани" (1975) - алегория на диктатурата, която задушава страната му до същата година, и която печели наградата на журито в Кан година по-късно.

След като режимът приключва със смъртта на Франко през 1975 г., Саура пренасочва вниманието си към музиката и танца и заснема трилогията си от фламенко филми през 80-те - "Кървава сватба", "Кармен" и "Любовна магия", а по-късно и "Фламенко", "Танго", Фадо".

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !