Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Спортни автомобили, които изглеждат също толкова добре, колкото и концепцията

отпечатай новината

26.03.2023 09:40 | Видян 395 пъти

Спортни автомобили, които изглеждат също толкова добре, колкото и концепцията

1998 Audi TT Concept

Audi TT се появява за първи път в концептуална форма, с вдъхновени от Баухаус линии, на автомобилното изложение във Франкфурт през 1995 г. Въпреки че председателят на Audi Херберт Демел го описа като "автомобил за ентусиасти с голяма харизма", той също така не пропусна да напомни на хората, че това не е предварителен вариант на сериен автомобил.


 


 

Това беше дизайнерско проучване, но Audi свали челюстта, като представи серийната версия на автомобилното изложение в Париж през 1998 г. със забележително малко промени, включително 1,8-литровия четирицилиндров двигател от Audi A4 и системата за задвижване на всички колела quattro. Влиянието му върху дизайна на автомобилите е монументално, като много Audi възприемат подобни стилистични елементи. И до ден днешен това е дизайн, който спира дъха, и чиито елементи продължават да живеят в моделите TT от второ и трето поколение.


 

Концепция на Ford GT-40 за 2002 г.

Състезателният автомобил GT40 на Ford прослави Енцо Ферари, като спечели четири победи на Льо Ман в края на 60-те години. В началото на хилядолетието обаче Ford все още не беше създал друг сериен суперавтомобил, така че когато детройтският автомобилен производител представи концепцията GT-40 на автомобилното изложение в Детройт през 2002 г., светът обърна внимание. Съобщението, че Ford ще създаде съвременния конкурент на Ferrari с 500 к.с. и 322 км/ч, накара богаташите да посегнат към чековите си книжки, а останалите се чудеха дали да не ипотекират къщата си.


 


Концепция на Dodge Challenger за 2006 г.

В средата на 2000-те години на миналия век автомобилите тип "пони" се възродиха, но Dodge се заиграваше с идеята за истински мускулест автомобил. На автомобилното изложение в Детройт през 2006 г. бе представен оранжев прототип, който развълнува феновете на класическите мускулести автомобили с класическите си линии и Hemi V8 с 420 к.с. под капака.


 


 

След като продажбите на обновените Mustang и Camaro се покачиха до небето, за Dodge стана добра идея да продължи и да създаде новия Challenger. Той се появи през 2008 г. толкова близо до оригиналната концепция, колкото сме виждали, и формата не се е променила оттогава. Ако не друго, то тя се развива от сила към сила, в резултат на което се появяват Hellcats и Demons на света.
 


 

999 Bugatti EB 18/4 Veyron Concept

Volkswagen купува марката Bugatti през 1998 г. и веднага дизайнерите започват да мечтаят мащабно с концепцията 18/3 Chiron - третата от поредицата концепции, проектирани от Джуджаро, които показват бъдещето на марката. Последва концепцията 18/4 Veyron, задвижвана от 18-цилиндров двигател и с дизайн, който изглеждаше като готов за производство.


 


 

За щастие Bugatti запази същия супер гладък камъчеобразен стил, но смекчи двигателя до по-разумния 16-цилиндров двигател с четири турбокомпресора. Той не само смайва със стила си, но и в традицията на великите автомобили Bugatti, спечели множество световни рекорди за скорост и вероятно предефинира хиперавтомобила.


 

Концепция на Dodge Viper от 1989 г.

Какво би станало, ако Dodge създаде модерен автомобил по подобие на Shelby Cobra? Това попита Боб Луц, тогавашният президент на Chrysler, в края на 80-те години на миналия век.


 


 

Това бижу на идеята за създаване на мощен и суров спортен автомобил прераства в концепция с поразителен външен вид, докато двигателят V10 все още се разработва. Въпреки огромното въодушевление на публиката, Viper не беше сигурен за производство. Председателят на Chrysler, Лий Якока, забавя одобрението на 70-те милиона долара, необходими за производството на Viper, тъй като не е убеден, че автомобилът ще има финансова възвръщаемост. Опасенията му не са били напълно неоснователни, но автомобилът не е загубил пари, а по-голяма стойност е имал статутът му на икона и ореол за Dodge. Името и стилът на Viper се запазват почти три десетилетия след това.


 


Концепция на Porsche Boxster от 1993 г.

С навлизането на Porsche в 90-те години на миналия век гамата на германския производител на спортни автомобили включваше модела 911 със задно разположен двигател и моделите 944, 968 и 928 с предно разположен двигател.


 


 

На Porsche му липсваше спортен автомобил със средно разположен двигател, а ретро дизайнът на автомобилите беше на път да се превърне в мода. Концептуалният Boxster напомняше за легендарния Porsche 550 Spyder, но беше с твърдо модерно шаси, усъвършенствано окачване и плосък шестцилиндров двигател с водно охлаждане и мощност 204 к.с. Името Boxster е портманто от думите "boxer" (боксер), отнасяща се до двигателя, и "roadster" (роудстър), отнасяща се до двуместната каросерия кабриолет.


 

Малкият достъпен (от гледна точка на Porsche) спортен автомобил помогна да се предпази от финансовите вълци, докато през 2002 г. се появи Cayenne, за да спаси марката, а сега Boxster е узрял и се е превърнал в един от най-добрите шофьорски автомобили в света.


 

 2012 Acura NSX Concept


 

Honda излезе с V10-задвижваната Advanced Sports Car Concept през 2007 г. , но тя изсъхна и умря. След това, през 2012 г. , японският производител на автомобили дебютира NSX Concept. Това беше елегантен хибрид със задвижване на всички колела със средно разположен двигател, изрязан от същия плат като оригиналния New Sportscar eXperimental.


 


 

Разликата е, че новият суперавтомобил се проектира, а след това се строи, в САЩ под марката Acura. Серийната версия разполага с 3,5-литров V6 двигател с двоен турбокомпресор и три електромотора. Те се комбинират, за да осигурят обща системна мощност от 573 конски сили и въртящ момент от 476 lb-ft, използвайки системата SH-AWD на Acura, за да осигурят нива на сцепление и управление, които се конкурират с по-показните суперавтомобили.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !