Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

След Кан Вендерс оглави журито в Токио

отпечатай новината

12.06.2023 14:10 | Видян 299 пъти

След Кан Вендерс оглави журито в Токио

След като прекрасният му филм Съвършени дни, посветен на Токио предизвика чудесни отзиви в Кан и взе награда за мъжка роля, Вим Вендерс беше официално обявен като шеф на журито на международния кинофестивал в японската столица.


 

Председателят на TIFF Андо Хироясу изрази задоволството си, че прочутият творец ще се завърне на TIFF за първи път от повече от десетилетие.

През 55-годишната си кариера Вендерс е получил много световни отличия, сред които "Златен лъв" за "Състоянието на нещата" на филмовия фестивал във Венеция (1982 г.); "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан през 1984 г. за "Париж, щата Тексас" и "Най-добър режисьор" за "Криле на желанието" на филмовия фестивал в Кан през 1987 г. Той е и три пъти номиниран за "Оскар" за най-добър документален филм - за Buena Vista Social Club (1999), Pina (2011) и The Salt of the Earth (2014).

Известен е и с това, че добре познава Япония. Откакто гледа филма "Токийска история" на Ясуджиро Озу, той е запленен от творчеството му и през 1985 г. създава високо оценения документален филм "Токио-га" в знак на почит към класическия майстор. Последният му филм, "Перфектни дни", е селектиран за 76-ата конкурсна секция в Кан. В него участва японският актьор Якушо Коджи, който спечели наградата за най-добър актьор в Кан, и се разказва за поредица обществени тоалетни от висок клас, проектирани от водещи архитекти в Шибуя, Токио. Вендерс организира и специална прожекция на своя 3D документален филм "Анселм", портрет на немския художник Анселм Кифер.

Вендерс показва филм на първото издание на TIFF през 1985 г., като неговият носител на "Златна палма" "Париж, Тексас" се появява в секцията "Фестивал на фестивалите". Той се присъединява към нас с филма си "До края на света" като закриващ филм през 1991 г., а след това е председател на журито на конкурса за младо кино на TIFF през 1993 г. Сега той ще участва в TIFF за първи път от 12 години, тъй като през 2011 г. филмът му Пина беше показан в секцията "Специални прожекции".

Освен това 36-ият TIFF има удоволствието да съобщи, че ще обърне внимание на един от най-известните в международен план японски режисьори - Озу Ясуджиро. В чест на 120-годишнината от рождението на Озу за нас е огромно удоволствие да приветстваме Вим Вендерс, почитател на Озу, за водещ на тази специална програма. Очаквайте отделно предстоящо съобщение за конкретните филми, които ще бъдат прожектирани, и свързаните с тях събития.


 


Делян Сталев

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !