Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Награди в Карлови Вари за Уроците на Блага и Ели Скорчева след 30 г. извън киното

отпечатай новината

09.07.2023 11:59 | Видян 397 пъти

Награди в Карлови Вари за Уроците на Блага и Ели Скорчева след 30 г. извън киното

Ели Скорчева спечели наградата за главна женска роля на световния филмов фестивал в Карлови Вари, който е от категория А, заедно с Кан, Венеция, Берлин и Москва. За нея това е още по-голямо признание, след като кинозвездата ни от 80-те години не беше снимала от 3 десетилетия.


 

Тя печели приза за участието си в заключителната част от мрачната трилогия на режисьора Стефан Командарев за българите в нашето време - Уроците на Блага.


 

Филмът пък спечели Голямата награда на един от най-уважаваните световни кинофоруми, чието лице тази година е самият Джони Деп.


 

Ели играе възрастна жена, която става жертва на телефонни измамници. Затова и работното название на проекта на Командарев, за който пишем многократно още от старта и по време на производството му и до селекцията за Карлови Вари, беше Ало.


 

Напомняме поредицата от звездни образи на Скрочева, стартирала с култовия и революционен за времето си психосериал Адаптация през 1979 г., което е втората й роля, петилетка след не особено забележително участие в тв милиционерската поредица Синята лампа, когато е на 20.  Скорчева прави игрален дебют на големия екран като отчаяната проекто съпруга на Стефан Данаилов в Търновската царица срещу неотразимата Камелия Тодорова - другия основен женски персонаж, играе още в Константин Философ, там вече е царица, в българо-съветската продукция Голямата игра. Други нейни филми са В името на народа, където пък изгрява Ирен Кривошиева, Ева на Третия етаж, семейната сага на БНТ Дом за нашите деца с продължението Време за път, Разводи, разводи, Немирната птица любов, Дефицит, Нежни убийства, нашумяла главна героиня е в Мадам Бовари от Сливен, а последният й филм е Вампири таласъми от 1992 г.


 

След това Скорчева се преквалифицира в застрахователен агент на оказалото се по-късно пирамида дружество БГ план, което я използва и за лице. После напълно се оттегля от публичността в един противоречив брак с колегата й от Сатирата Стефан Стефанов.


 

По ирония на съдбата, Скорчева става известна навремето в психосериала на Въло Радев Адаптация, а режисьорът на най-големия й триумф - Уроците на Блага - Стефан Командарев, е психиатър не само по първото си образование, но и в живота. Макар да се дипомира в киното само преди 20 г., той вече има зад гърба си 13 филма, сред които първият му триумф е международната продукция с прекрасно име Светът е голям и спасение дебне отвсякъде от 2008 г. Съдилището от 2014 г. е остра дисекция на емигрантската криза от онези години и на обществото ни като домакин.


 

Досега връх на признанието за него беше филмът Посоки, селектиран и прожектиран с успех във втората конкурсна селекция на фестивала в Кан преди 5 години, което 19 минути беше единственият български вестник, разказал и показал от мястото на събитието. Това беше и началото на трилогията, продължила с филма В кръг и завършила сега с триумфа на Уроците на Блага, отличен с Гран при на престижния фестивал в Карлови Вари. 


 

сн. Веселин Вачков

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !