Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Почина легендата Тото Кутуньо

отпечатай новината

23.08.2023 10:15 | Видян 415 пъти

Почина легендата Тото Кутуньо

Легендата на италианската естрадна музика Тото Кутуньо почина, съобщи мениджърът му Данило Манкузо пред агенция ANSA.

Певецът и композитор, който навърши 80 години в началото на юли, е издъхнал около 16 часа днес в болница "Сан Рафаеле" в Милано, където беше хоспитализиран.

Данило Манкузо добави, че "след дълго боледуване, певецът се е влошил през последните месеци".

Салваторе "Тото" Кутуньо е роден на 7 юли 1943 година във Фосдиново. Музикалната му кариера започва в началото на 70-те години, когато е барабанист в група, но едновременно с това написва едни от най-хубавите песни на изпълнители като Далида и Жо Дасен. 

През 1976 г. Кутуньо се появява за първи път на фестивала "Сан Ремо", където печели трета награда с песента "Volo 504".  През 1983 г. той отново е на сцената на "Сан Ремо" и когато запява "Lasciatemi cantare con la chitarra in mano...", популярността му завладява света. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превръща в един от най-обичаните италиански изпълнители.

 

Снимка: Getty Images

 

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера.

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика. През 70-те години започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им "Africa" за "L'ete indien", която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

 

Снимка: Getty Images

 

Кутуньо участва 13 пъти на "Сан Ремо", през 1990 г. печели песенния конкурс "Евровизия". Той бе сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !