Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

bTV показва премиерен документален филм за бащата на атомната бомба Опенхаймер

отпечатай новината

24.08.2023 17:18 | Видян 470 пъти

bTV показва премиерен документален филм за бащата на атомната бомба Опенхаймер

На 26 август (събота) от 00:30 ч. bTV ще излъчи премиерният документален филм „Краят на всички войни: Опенхаймер и атомната бомба“ (To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb, 2023 г.), проследяващ забележителния житейски път на професора по теоретична физика Робърт Опенхаймер.

Наричан „бащата на атомната бомба“, Опенхаймер се превръща в най-популярния учен на планетата след края на Втората световна война. Той е директор на секретната лаборатория „Лос Аламос“ по време на проекта „Манхатън“ – спешен призив на американския президент Франклин Рузвелт да се разработи атомна бомба преди германците.

Гениалният физик се заема с използването на най-новите научни открития за направата на най-смъртоносното оръжие. След изпитателен взрив в пустинята на Ню Мексико, на 6 и 9 август 1945 г. са пуснати атомните бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки.

Как се преживява едновременно огромно научно откритие и „ядрен катаклизъм“, довел до смъртта на стотици хиляди? Защо Опенхаймер се противопоставя яростно срещу собственото си творение и приканва за международен контрол над ядреното оръжие? Кои са враговете му и защо става мишена на службите, въпреки огромния си принос в световната научна история?

Проследете събитията в турбулентния личен и професионален живот на Робърт Опенхаймер в документалния филм „Краят на всички войни: Опенхаймер и атомната бомба“ – в събота (26 август) от 00:30 ч. по bTV, с повторение на 31 август (четвъртък) от 12:45 ч. по bTV Cinema!


 


 


 


 


 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !