Канската Мерил Стрийп: Фото на деня

Канската Мерил Стрийп: Фото на деня

Наследникът на Карл Лагерфелд с...

Риалити звездата Силвия Юрукова се похвали в социалните...

Villa Palladio: Индия се среща с Италия в този бутиков хотел

отпечатай новината

04.09.2023 08:58 | Видян 414 пъти

Villa Palladio: Индия се среща с Италия в този бутиков хотел

В наши дни Канота, Раджастан, е прашно затънтено селце.

Но някога то е свързвало две древни индийски кралства: двора на Моголите в Агра и кралския двор в Джайпур. На този път се намира бутиковият хотел и курорт Villa Palladio.

Колоритна история

Джайпур е известен като "розовия град" заради своите пастелни сгради. Вилата се намира на половин час път, но се усеща като свой собствен свят.

От една страна, тя не е розова. Също така не е украсена с флорални или геометрични мотиви, с които е известен Джайпур.

Вместо това постройката има стени в ален нюанс, заимстван от римокатолическите кардинали, нарове, вдъхновени от картините на Ботичели, и палми - символ на римския статус.

Вилата някога е била резиденция на кралското семейство на Канота и е превърната в бутиков хотел от италианския предприемач Барбара Миолини и холандската дизайнерка Мари Ан Оудежанс.

И двамата вече живеят в Джайпур.

Миолини е израснал в Швейцария, пристига в Джайпур през 2005 г., като се предполага, че е бил в отпуск, и в крайна сметка остава за постоянно.

Първите години от кариерата си прекарва във венецианската провинция, повлияна от историческите и архитектурните препратки на един от най-великите италиански архитекти на XVI в. - Андреа Паладио.


 

Паладио е известен с това, че съчетава елементите на Ренесанса и съвременните френски практики, създавайки напълно уникален стил, известен като англо-паладианство.

Миолини иска да създаде нещо подобно, съчетавайки индо-мугалския стил и италианския стил рококо, за да създаде нещо уникално.

"Дворът на Джайпур е бил център на индийското луксозно производство в продължение на почти 300 години, докато Венеция е била столица на европейския лукс в продължение на векове", казва Миолини. "В естетиката на двата града има невероятна изтънченост и присъствие на историята, а когато разговарят, те говорят прекрасно заедно."


 


 

Спечелване на местните жители


 

Сградата, превърнала се във вила "Паладио", има кратка, но фантастична история.


 

Тя е построена от благородника от Канота Абхай Сингх през 1960 г. в стил раджастанско наследство с открити павилиони, назъбени арки, дворове, кули и крепостни стени.


 

Миолини казва, че постройката е била в добро състояние и за нея са полагани добри грижи. "Това място имаше усещане за италианска носталгия по това как човек би срещнал изоставени къщи и замъци по някогашните исторически маршрути. Исках да сведа структурните намеси до минимум."


 


 

Мари Ан Оудежанс, холандската дизайнерка от Джайпур, която си сътрудничи с Миолини, добавя: "Това е един от най-интересните проекти, които са реализирани в България: "Селската природа ми даде визуално вдъхновение: жените на полето, кралските принцеси в техните финтифлюшки и воали. Смесих го с буйния италиански дух."


 


 

Оттук вилата започва да придобива форма.


 

Кастелните наблюдателни кули са превърнати в стаи за гости, боядисани в бонбонени ивици. Около басейна в моголски стил бяха монтирани италиански чадъри и вретеновидни шезлонги.


 

Усилената работа и вниманието към детайлите се отплащат в място, което понякога не е благосклонно към нови проекти.


 

"Джайпур има свой собствен стил", казва д-р Вибхор Мукул Сингх, който е изпълнявал архитектурни проекти както в Италия, така и в Раджастан. "Наистина е предизвикателство да получиш одобрение за някоя чуждестранна архитектура тук. Ключът е в това, че Вила Паладио е италианска на пръв поглед и в същото време е дълбоко вкоренена в земята".


 

Един от начините да остане верен на наследството на вилата е да привлече колкото се може повече местни занаятчии. Миолини обяснява, че завивките, възглавниците, килимите, лампите и столовете в хотела са изработени в Джайпур.


 

В много случаи местните занаятчии никога не са били в Италия и не познават нейните традиции, но за да създадат всичко, те следват ръчно изработените скици на Удежанс.


 

Това не е било изненада за дизайнерите.


 

"В нашите проекти разбрахме, че обикновените занаятчии най-добре разбират нашия дизайн и чувствителност", казва Миолини.


 

Крайният резултат е място, където двете държави си сътрудничат, а не се сблъскват.


 

 


 

Източник: CNN

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !