12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

София става столица на композитори и автори

отпечатай новината

21.09.2023 17:25 | Видян 416 пъти

София става столица на композитори и автори

От 9 до 10 ноември за първи път в София ще се проведе годишната среща на сдруженията, управляващи авторски права в областта на аудиовизията, обединени в Международна  конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC). С над 225 членуващи организации от 116 държави, CISAC представлява над 5 000 000 правоносители от всички региони и артистични репертоари, включително музика, аудиовизия, драма, литература и визуални изкуства. В комитета участват 96 аудиовизуални асоциации от 66 държави.


 

Домакин на международното събитието ще бъде българската организация ФИЛМАУТОР, която отбелязва 30 години от своето учредяване. Повод срещата да се състои точно в България е и ниската степен на правоприлагане на авторските права в областта на аудиовизията и необходимостта да се предприемат ефикасни мерки в защита на правата на българските и чуждестранни правоносители в областта на киното.


 

Страната ни е единствената в ЕС, в която за филмовите творци не се плащат възнаграждения за препредаване. Освен регионалните проблеми, предстои делегатите да обсъдят теми, които засягат целия сектор -  изкуствения интелект в аудиовизията,  пазарните тенденции при разпространение на филмите чрез AVoD и TVoD, ролята на колективното управление при копродукциите и други. Припомняме, че в момента в НС предстои да се обсъди и разгледа ЗИД на ЗАПСП,  внесен от МС и приет от НС на първо четене, който цели да възприеме двете европейски  директиви 2019/789 и 2019/790.


 

От ФИЛМАУТОР вече изпратиха отворено писмо до депутатите, в което изказаха загриженост във връзка с част от предложенията. От организацията очакват между първо и второ четене законопроектът да  бъде коригиран в посока възприемане на добрите европейски практики, за да бъдат гарантирани правата на творците и за постигане на правна сигурност за всички участници в процеса по създаване и ползване на авторско съдържание, каквато е и целта на директивите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !