Сашо Кадиев и любимата му Ивелина...

Моделът Ивелина Чоева разкри подробности за...

Отварачката показа татуирано дупе,...

Фолкпевицата Мария отново изненада почитателите си. Този...

10 неща, които не знаете за дъщерята на Клеопатра

отпечатай новината

13.10.2023 16:42 | Видян 894 пъти

10 неща, които не знаете за дъщерята на Клеопатра

Без съмнение, Клеопатра е най-прочутата египетска царица, но тя не е единствената. Специалният трети епизод на хитовата поредица Кралиците на Древния Египет е с премиера в рамките на “Сезонът на Египет” по Viasat History на 17. октомври от 23:05 часа и изследва живота на дъщерята на Клеопатра, която става монарх по право - след трагичната смърт на родителите ѝ - Клеопатра и Марк Антоний. Тук разкриваме няколко интересни факта около тази дъщеря: Клеопатра Селена.


 

1. Селена, дъщерята на Клеопатра и Марк Антоний, наследява трагична история. Тя е само на десет години, когато родителите ѝ се самоубиват. Става кралица на Египет и управлява почти две седмици, преди тя и двамата ѝ братя да бъдат пленени и изпратени обратно в Рим, за да бъдат отгледани от бившия съперник на баща ѝ - Октавиан.


 

2. Тя има спокойно детство. Вторият ѝ баща и бъдещ император, Октавиан бил изненадващо добър родител и се е грижел за нея и братята ѝ, сякаш са негови собствени деца. Разбира се, имало е политическа страна - контролът върху децата означавал също така и контрол върху Египет.


 

3. Клеопатра Селена се омъжва за Гай Юлий Юба, африкански принц, когато е само петнайсетгодишна. Това е уреден брак.


 

Също като Селена, младият Юба е наследник на свалена царска фамилия в изгнание и далечен племенник на Октавиан. След сватбата, двойката е изпратена да управлява новообразуваното васално кралство на Мавритания (днешните Мароко и Алжир).


 

4. Те имат две деца - син, наречен Птолемей Мавритански - по името на династията на майка си, и дъщеря, чието име не е достигнало до нас.


 

5. Селена била забележителна царица. Била ангажирана в ежедневното управление на държавата; учила се е от майка си и се е била научила добре. Не е изненадващо, че тя не се отдръпва встрани, за да позволи на Юба да поеме ръководството - те управляват Мавритания заедно. При управлението на Селена и Юба Мавританското царство развива значителен износ в Средиземноморския регион, основно в Испания и Италия. Техните продукти включвали риба, грозде, перли и дървени мебели, но не само. Марвританските монети стават познати и уважавани из цялата Римска империя.


 

6. Клеопатра Селена била много горда с майка си - тя дори издава монета с нейния образ, и се нарича “Кралица Клеопатра, дъщеря на кралица Клеопатра”. Организира строителна програма, вдъхновена от нейния роден дом Александрия и строителните проекти на майка ѝ. Тези строежи включвали фар, напомнящ стила на Александрийския фар. Селена и Юна обновяват старите укрепления на града и започват строежа на нови. Египетски произведения на изкуството също са внасяни от предишното царство на Селена. Те ясно искат да пресъздадат атмосферата на Александрия и присъствието на Клеопатра.


 

7. Нейната смърт е ранна и внезапна. Не знаем точната дата и причина, но съвременни поеми предполагат, че е била само на 35 години, когато е починала, около 5-та година пр. Хр. Кралицата е положена в кралския мавзолей на Мавритания, който още може да се види в днешен Алжир. Цар Юба продължава да управлява царството заедно с техния син Птолемей в продължение на две десетилетия след кончината на Селена.


 

8. След смъртта си, Клеопатра Селена остава значима фигура в Мавритания. Нейните монети не излизат от обращение в продължение на десетилетия - заради доверието и уважението към тях. Съвместното управление на Юба и Птолемей дължи много на неумиращия блясък на Селена.


 

9. Клеопатра Селена е имала голямо влияние върху своето кралство и върху римския свят, но за разлика от майка си, тя успява тихо. Историците рядко споменават нейното име, предполагайки, че по време на нейното и на Юба управление всичко върви гладко в Мавритания - няма проблеми, за които да се пише.


 

10. Съпругът й Юба умира 28 години по-късно, а техния син управлява до 40 годишна възраст, когато е екзекутиран от прочутия Калигула - императорът вероятно е завиждал за богатствата на Мавритания, но това е друга история. Клеопатра Селена и семейството ѝ са почти забравени, но Мавзолеят в Алжир остава траен спомен от кралицата без никакви конфликти в сянката на една велика и опасна империя.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !