Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Комедия на корупцията с премиера в Театъра на армията

отпечатай новината

28.11.2023 16:44 | Видян 345 пъти

Комедия на корупцията с премиера в Театъра на армията

“Комедия на корупцията“ по “Процесът“ на Франц Кафка ще можем да гледаме на сцената на Театъра на Българската армия. „Когато най-силните, най-пробивните и най-бързите взимат властта и измислят закони, които не прилагат докрай, тогава става една комедия на корупцията“, визуализира режисьорът Васил Дуев. Гениалният Кафка описва лабиринта на бюрокрацията – администрация и бюрокрация равно ли е на корупция?


 

„Зависи как се прилагат нещата и кой доколко благочестиво стои в това. Кафка предвижда, че всички тези структури спокойно могат да съсипят живота на човека. И в нашето общество наблюдаваме как в една или друга форма се случва точно това. Прекрасното при Кафка е, че той предвижда (някои казват, че случайно го е предвидил) всички тоталитарни режими – националсоциализмът, комунизмът и установяването му в СССР и в неговата родна Бохемия, която после става Чехия.


 

Като се замислим, националистически брожения и всички тези неща са съществували още в края на 19 век и не Хитлер създава националсоциализма – той вече е бил подготвен“, посочва Дуев пред БНР. “Посегнах към този роман (“Процесът“), защото когато го препрочетох разбрах, че той е абсолютен реализъм към днешна дата“, допълни той. “Комедията е единственият шанс да преживееш тези неща.


 

Ние сме такива – поне така усещам вибрацията на нашето общество. Ние избираме паралелно с протестни действия, гледаме целия този цирк и се забавляваме, и се радваме на това, на тези, които считаме за анти-герои и тези които счетем за положителни лица – такъв е ходът ни за справяне, през смях“, обясни Васил Дуев. В представлението ще наблюдаваме актьорската игра на Ясен Атанасов, Владимир Матеев, Гергана Плетньова, Луизабел Николова, Симеон Дамянов и Ахмед Исмаил.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !