Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

7 изобретения променили света, които са смятани за глупост

отпечатай новината

21.01.2024 08:12 | Видян 729 пъти

7 изобретения променили света, които са смятани за глупост

През 1879 г. Хенри Мортън, водещ научен ум и президент на Технологичния институт Стивънс, нарича "бърникането" на един човек „очевиден провал“. Човекът е Томас Едисън. Изобретението е електрическата крушка.

Това очевидно не е наред и електрическата крушка се оказва солидно изобретение. Но изявлението на Мортън също е показателно. Понякога е наистина трудно да се разбере дали новите изобретения ще бъдат глупости или хитове. Кой знае — може би нашите внуци ще обикнат Google Glass, Segways и Dippin' Dots.

Изказването на Мортън показва колко трудно е да се предвиди бъдещето. В неговия случай той не се съмнявал, че електрическата крушка на Едисън е полезна. Основното му възражение е, че няма начин да се пренася електричество на дълги разстояния и да има електрически крушки във всеки дом (дори Едисън не могъл да разбере това сам.) Прогнозирането на съдбата на ново изобретение често означава прогнозиране на широки социални и технологични промени - и това е невероятно трудно.

Имайки предвид това, ето един поглед към седем други важни изобретения – от велосипеда през лака за нокти до телефонния секретар – които предизвикват съмнения в началото. Има какво да научите от грешните прогнози:

1) Велосипеди: „Популярността на колелото е обречена“



Днес смятаме велосипедите за основен източник на транспорт, но те започват като модерно модно изявление. Ето защо някои критици са били скептични.

Велосипедите имали бърз възход: на 20 август 1890 г. Washington Post нарича колоезденето гореща прищявка за изискани дами, а не само за „типа с избелени коси, мюзикхол“. Манията е предизвикана от подобрената технология, тъй като велосипедите с големи колела се доближили до тези, които използваме днес. Растежът на велосипеда е толкова бърз, че на 29 февруари 1896 г. Washington Post нарича колоезденето национален спорт.

Но след това модата избледнява. На 17 август 1902 г. Post нарича колоезденето мимолетна фантазия, а експертите обявяват, че „популярността на колелото е обречена“. Критиците смятат, че велосипедите не са безопасни, невъзможни за подобряване и в крайна сметка непрактични за ежедневна употреба. На 31 декември 1906 г. New York Sun произнася своята присъда: „Като мода колоезденето е мъртво и малко хора сега карат заради всичкото добро, което твърдят, че виждат в забавлението, когато е било на мода преди.“

Всичко това се оказва грешно. През годините велосипедите придобиват по-добри гуми и по-здрава рамка. Пътищата в Америка също станават все по-гладки. Това прави велосипедите все по-практична опция, а не просто мимолетна мода.

2) Автомобили: „Цените никога няма да бъдат достатъчно ниски“



През 1902 г. New York Times наричат автомобила непрактичен - и имат няколко добри причини защо. В началото на модата на велосипедите през 1890 г., репортери и анализатори са предпазливи към „следващото голямо нещо“ в транспорта. Както казва един критик:

"Автомобилите следват историята на колоезденето с такава забележителна близост в почти всеки детайл, както като спорт, така и като индустрия, че често се задава въпросът дали настоящият период на експанзия ще бъде последван от колапс, толкова пълен и толкова катастрофален, колкото беше този от бума на колоезденето от преди няколко години."

„Таймс“ се оплаква, че цената на автомобилите „никога няма да бъде достатъчно ниска, за да ги направи толкова популярни, колкото велосипедите“. Не помага фактът, че някои от ранните предложения за автоцентрична транспортна система са странни. През 1902 г. Комитетът по стоманените пътища на Американския автомобилен клуб се замисля за система от стоманени магистрали. Странни предложения като това правят по-трудно да се повярва, че колата някога ще стане популярна.

Но това се случва. След като Хенри Форд усъвършенства масовото производство на автомобили, цената пада и автомобилите потръгват, като в крайна сметка се превърщат в доминираща форма на транспорт.

3) Течният лак за нокти е било „странна и уникална мода“



През 1917 г. Cutex изобретява най-близкото до съвременния течен лак за нокти за масовия пазар. Но минава известно време, докато лакът за нокти влезе в мейнстрийма. През 1927 г. New York Times съобщава за него като за „Лондонска прищявка“, а година по-рано писателката Виола Парис се появява на страниците на Vogue, за да оцени новото изобретение. „Изглежда има известно съмнение“, пише тя, „в съзнанието на много жени относно това дали лакът за нокти е вреден по някакъв начин или поне не е толкова полезен за ноктите, колкото лака на прах или паста.“

Едва на 31 март 1932 г. Atlanta Daily World поставя под въпрос колко дълго цветните нокти могат да останат популярни. „Модата на дамите, причудлива и своенравна като вятъра“, изръмжава вестникът, „има толкова много странни и уникални прищявки, че най-новата й прищявка, оцветяването на ноктите... стана доста популярна.“

В крайна сметка лакът за нокти не е просто мимолетна фантазия. По-добрите производствени процеси, новата ера на масовия маркетинг и ясните предимства пред праховете и пастите му спомагат да се задържи.

4) Звуковите филми: „На говоренето не му е мястото във филмите“



През 1928 г. Джоузеф Шенк, президент на United Artists, е бил уверен в едно: говорещите филми са просто мода.

Той казва пред The New York Times, че „говоренето не е за филмите“. Въпреки че признава, че звуковите ефекти могат да бъдат полезни, той чувства, че диалогът е надценен. „Не мисля, че хората ще искат дълго да гледат звукови филми“, казва той и не само той споделя това мнение.

През 1967 г. актрисата Мери Астор си припомня настроението, когато "ерата на мълчанието" наближава своя край. Тя пише: „Джаз певецът беше смятан за чудак в боксофиса“ и че радиостанциите са „трик за голям боксофис“. В ранна прожекция на предаване тя и нейните колеги си мислят, че „шумът просто ще изгони публиката от кината... бяхме в съвсем различна среда“.

В крайна сметка обаче звуковите филми се оказават по-завладяващи от старите неми филми. Публиката се адаптира, технологията за аудиозапис се подобрява и ново поколение холивудски големци прегърща идеята за диалог във филмите.

5) Чийзбургери: „Типично за Калифорния“



Повечето източници приписват на Лионел Стърнбъргър изобретяването на чийзбургера през 1934 г., въпреки че има много дебати. Независимо от това кой го е измислил, идеята за говеждо и сирене първоначално се възприема като луда калифорнийска новост, а не като откровение.

Първият път, когато New York Times пише за чийзбургери през 1938 г., класира бургерите като калифорнийска ексцентричност, поставяйки ги на трето място в списъка заедно с ядкови бургери, свински бургери и пуешки бургери. През 1947 г. писател на Times наистина благоволи да опита чийзбургер, макар и скептично настроен:

"Първоначално комбинацията от телешко със сирене и домати, които понякога се използват, може да изглежда странна. Ако се замислите малко, ще разберете, че комбинацията е здрава чисто гастрономически."

В крайна сметка много хора се съгласяват, че чийзбургерът е „здрав гастрономически“. И след като веригите за бързо хранене - като Макдоналдс - го включват в менютата си, е гарантирано място в американската "чиния".

6) Телефонни секретари: "В началото си беше чисто юпи"



Не отнема много време хората да видят как телефонните секретари могат да бъдат полезни. Но когато са представени за първи път, изглежда, че телефонните компании ще ги смачкат в полза на техния собствен хардуер и услуги.

През 1973 г. в една история за процъфтяващия феномен на гласовата поща се отбелязва, че телефонните секретари дори не са разрешени в повечето домове. Робърт Хауърд, говорител на Нюйоркската телефонна компания, твърди, че незаконно инсталираните машини представляват опасност за ремонтниците на линии. От 1940 г. повечето компании ги забраняват, а AT&T казва, че „няма нужда от устройството“.

Дори след като телефонните секретари са преместени от квазилегалното чистилище през 1975 г., благодарение на решение на FCC, устройствата все още се възприемат като раздразнение устроено за юпита. Това може би е причината да отнеме до 1991 г. на New York Times да приеме неохотно телефонни секретари с красноречиво заглавие: „За юпитата, сега и за обикновените хора“.

Телефонният секретар става голям, защото технологията, законите и телефонната култура се променят. Технологията на телефонния секретар става по-лесна за управление и услугите за телефонен секретар изчезват.

7) Лаптопи: „Илюзия ли беше мечтата за лаптопа?“



През 1985 г. New York Times съобщава за трагичната смърт на една обещаваща някога тенденция – лаптопите, според вестника, са на път да отпаднат. Отсега нататък масите с подноси в самолетите ще държат бири и коктейли вместо компютри.

The Times се съмнява в потенциала на лаптоп технологията и с основателна причина: те са тежки, скъпи и имат слаб живот на батерията, което затруднява представянето им да станат масови.

Това е разумно оплакване, но недалновидно:

Ограниченията идват от това, което хората всъщност правят с компютрите, за разлика от това, което търговците очакват от тях да правят. Като цяло хората не искат да мъкнат компютър със себе си на плажа или във влака, за да прекарват часове, които предпочитат да прекарат в четене на спортната или бизнес част на вестника. По някакъв начин микрокомпютърната индустрия е приела, че всеки би се радвал да има клавиатура, присадена като продължение на пръстите си. Просто не е така.

На лаптопите са необходими още няколко години, за да станат практични, но технологията се подобрява достатъчно, за да стане лаптопът по-лек, по-издръжлив и по-лесен за използване.

Източник: Vox

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !