30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Издигат паметник на Тодор Живков в ромския квартал Нов път във Видин

отпечатай новината

06.03.2024 14:41 | Видян 908 пъти

Издигат паметник на Тодор Живков в ромския квартал Нов път във Видин

Видинската ромска организация Национален център за развитие на ромите в България, съвместно с Националния съвет на ромите в България, Световната ромска организация и Фондация Проф. д-р Александър Чирков взе решение да се направи предложение до Общинския съвет  и до  д-р Цветан Ценков - кмет на община Видин, за поставяне на бюст-паметник на Тодор Живков в ромския квартал Нов път, съобщи председателят на инициативния комитет Петко Асенов.

"Тодор Живков е единственият български управник, който успя да обедини всички българи, роми и всички етноси на българската държава да живеят добре заедно. Успя да интегрира един народ, който хиляди години е разпъден по целия свят от земята, да спре катунът, който обикаляше целия свят.

Циганин беше забранена дума. Започна изграждането на „Жилищни сгради за ромите в България‘‘. Започнаха да правят курсове за приобщаване на ромското население към българската общност. В ония години не се използваше понятието "интеграция", просто трябваше да се издигне материалната и духовната култура на ромите до равнището на основното население - българите.

Започна приемането на младежи роми във ВУЗ от цялата страна, един от тези стотици младежи беше светилото на българската кардиология и кардиохирургия проф. Александър Чирков.

Разчиташе се на бъдещите учители, лекари, инженери, агрономи, архитекти, адвокати, военни – роми да ускорят процеса на интеграция. Някои роми, работещи в промишлеността, получиха апартаменти от съвета или от заводите, но това не беше привилегия, а признание за труда им като отличници и ударници в производството.  

Ликвидирани бяха гетата, но вместо обитателите му да се разпръснат по различни райони, бяха заселени в нови квартали, един от тях е моят квартал във Видин „Нов път“, който постави началото на интеграцията на ромите в България и Европа.

Ромският квартал във Видин „Нов път“ е най-благоустроения ромски квартал в Европа. Лидери и ръководители като Стефан Малиновски /Бай Пури/, на който преименувахме първата улица в България в ромски квартал, на откриването на която присъства президента на република България Георги Първанов.

И лидерите Юла, Каменова /Гюла/лидер на жените библиотекари, Тончо Асенов - кварталният полицай /милиционер/лидер, Лазар Върбанов, председател на ромските пенсионери, лидери които показаха модела и как може да се приобщават ромите към българския народ.

Уникалното явление е, че повечето от ромите са с българско народностно самосъзнание - връзката с бита, културата, езика, песните, музиката на българите, които покоряват света, с българската и ромска музика. Световно известният кларнетист Иво Папазов, който е открит Джо Бойд за международната музикална общественост и през 2005 г. печели наградата на публиката на престижните награди за World Music и европейския телевизионен канал Euronews. Ето това  получихме в наследство от този голям държавник и ръководител!
Но какво получаваме сега????...", пише Петко Асенов, председател на Инициативен комитет РОМАПРЕС РОМИТЕ ДНЕС.
ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТОВНАТА РОМСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !