Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Няма да арестуват Джей Кей Роулинг за коментарите си срещу транссексуални

отпечатай новината

03.04.2024 10:31 | Видян 488 пъти

Няма да арестуват Джей Кей Роулинг за коментарите си срещу транссексуални

Авторката на "Хари Потър" критикува новоприетия Закон срещу престъпленията от омраза в Шотландия в поредица от публикации в платформата X, в които нарича транссексуалните жени мъже.

Джоан Роулинг сподели пост в социалните мрежи в понеделник, в деня, в който влезе в сила новият шотландски закон срещу престъпленията от омраза, който погрешно определи няколко транссексуални жени и изглежда тя предполагаше, че транс жените имат склонност към сексуално хищничество. Във вторник шотландската полиция обяви, че няма да разследва забележките на автора на „Хари Потър“ като престъпление, както призоваваха някои от критиците на Роулинг.

„Получихме оплаквания във връзка с публикацията в социалните медии“, каза в изявление говорител на шотландската полиция. „Коментарите не се оценяват като престъпни и няма да бъдат предприети допълнителни действия.“

Новият Закон за престъпленията от омраза и обществения ред на Шотландия криминализира „разпалването на омраза“ срещу хора въз основа на тяхната раса, религия, увреждане, сексуална ориентация или полова идентичност.

„При приемането на шотландския Закон за престъпленията от омраза, шотландските законодатели изглежда са поставили по-голяма стойност на чувствата на мъжете, изпълняващи идеята си за женственост, колкото и женомразко или опортюнистично, отколкото на правата и свободите на действителните жени и момичета“, пише Роулинг в част. „Новото законодателство е широко отворено за злоупотреби от страна на активисти, които искат да накарат тези от нас да замълчат, говорейки за опасностите от премахването на еднополовите пространства за жени и момичета, глупостите, направени от данни за престъпления, да бъдат записвани насилствени и сексуални нападения, извършени от мъже, като женски престъпления, гротескната несправедливост да позволява на мъже да се състезават в женски спортове, несправедливостта на работните места, почестите и възможностите на жените, заемани от трансидентифициращи се мъже, и реалността и неизменността на биологичния пол.“

Роулинг изглежда също така тества новата мярка, като сподели изображения на 10 транссексуални жени - сдвояване на осъден изнасилвач и сексуален престъпник заедно с активист и телевизионен оператор - и наричайки ги всички мъже.

„В момента съм извън страната, но ако това, което написах тук, се квалифицира като престъпление съгласно условията на новия закон, очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна в родното място на шотландското Просвещение“, написа тя .

Роулинг удвои критиките си към закона във вторник и отпразнува съобщението на полицията, че няма да бъде преследвана.

„Надявам се, че всяка жена в Шотландия, която иска да говори за реалността и важността на биологичния пол, ще бъде успокоена от това съобщение и вярвам, че всички жени – независимо от профила или финансовите им възможности – ще бъдат третирани еднакво от закона“, написа тя в X.

Роулинг се сблъсква с критики от години за коментарите си за транссексуалните хора, включително въпроса дали повече млади хора са се появили като транссексуални през последните години в резултат на „зараза“, подхранвана от социалните медии. Тя също така твърди, че транс момичетата и жени представляват заплаха от сексуално насилие за истинските жени в тоалетни, съблекални и затвори, и повтори тези твърдения в понеделник.

„Невъзможно е точно да се опише или да се справим с реалността на насилието и сексуалното насилие, извършено срещу жени и момичета, или да се обърнем към настоящото посегателство срещу правата на жените и момичетата, освен ако не ни е позволено да наричаме мъжа мъж“, написа Роулинг в понеделник. „Свободата на словото и вярата са към края си в Шотландия, ако точното описание на биологичния пол се счита за престъпно.“

Първият британски транс оператор, Индия Уилоуби – една от 10-те транс жени, на които Роулинг сподели изображение – критикува авторката във вторник в собствени публикации в X. Преди полицията да каже, че Роулинг няма да бъде арестувана, Уилоуби призова полицията да започне да прави наказателни преследвания и да защитава транс общността.

„Ако някой постави името ви в списък със сексуални престъпници, заедно с други невинни хора, и след това публикува този списък пред 14 милиона души, ще се раздразните ли?“ каза тя във видео, имайки предвид Роулинг, която има 14 милиона последователи в X. „Бихте ли могли да отидете в полицията и да ги помолите да направят нещо? Бихте ли се разстроили? Бихте ли го сметнали за омразно? Защото това се случи вчера.”

Говорейки с телевизионния оператор Sky News във вторник, британският премиер Риши Сунак отказа да коментира изрично забележките на Роулинг, но характеризира новия шотландски закон като нарушение на свободата на словото.

„Не трябва да криминализираме хората, които казват здрави, разумни неща за биологичния пол“, каза Сунак. "Ясно е, че това не е правилно."

Самият Сунак е критикуван за изказванията си по адрес на трансджендър британци. През февруари той се подигра с позицията на Лейбъристката партия относно дефиницията на жена в рамките на минути след като британските законодатели чуха, че майката на убита транстийнейджърка е била в парламента по това време.

Източник: nbcnews.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !