Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Провален работен ден за Шеф под...

Проблеми от необичайно естество очакват новия „Шеф под...

Ето на кой български град името идва от думата панаир

отпечатай новината

07.04.2024 08:02 | Видян 980 пъти

Ето на кой български град името идва от думата панаир

Днес ще ви запознаем с историята на един изключителен български град, който е играл централна роля в един от най-значимите периоди в историята на България. Открийте повече за този уникален град, чието име, произлизащо от гръцки, означава "панаир".

Кой е "панаирният" град в България

Панагюрище е град с богата история, разположен върху земи, обитавани от хилядолетия. Известен със своето панагюрско съкровище, той представлява неоспоримо доказателство за древния живот в този район. В близост до града се намират и руините на древните български крепости Красен и Душковченин, които добавят към историческото му наследство.

Въпреки дългата история на обитаване на тези земи, самото селище Панагюрище е основано по-късно, в рамките на Османската империя. Името на Панагюрище произлиза от думата "панагюр", вариант на гръцката дума за "панаир". Причината е, че на старото място на селището се е провеждал панаир. С времето, селището е преместено на неговото сегашно местоположение, където продължава да съхранява и обогатява своето културно и историческо наследство.

Българските дрязги в Панагюрище

През XVI и XVII век, много българи от различни региони на страната се насочват към Панагюрище, привлечени от новите възможности. Повечето от тях идват от Македония - районите на Дебър, Прилеп и Костур. Това води до формирането на отделни махали в града, които са заселени с преселници от различни места и води до напрежение между тях. До ден днешен, това историческо разнообразие се отразява в уникалния многообразен диалект на града, съчетаващ елементи от източнобългарския и западнобългарския диалект. Панагюрище се намира точно на ятовата граница, което допринася за неговата лингвистична специфика.

В рамките на Българското Възраждане, занаятчийството в града преживява значителен възход. Развиват се редица занаяти като джелепство, мутафчийство, абаджийство и обущарство и други. Отделно, Панагюрската златна школа се откроява като символ и запазена марка на града, затвърждавайки репутацията на панагюрските златари като безспорни майстори в своето изкуство.

Важността на Панагюрище за България

През Априлското въстание, Панагюрище играе ключова роля, като домакин на един от най-важните революционни комитети. Тази организация служи като фундамент за дейностите на Апостолите в периода на подготовката на въстанието. Регионът е център на Четвърти революционен окръг, където се състои и на практика първото Народно събрание в новата българска история. Това се случва в Оборище - само на 8 км от Панагюрище. Този исторически момент на 14 април 1876 г. е връхната точка в стремежа на поколения българи към освобождението на България. Сред тези паметни събития, за съжаление, се намира и предателство, което поставя под угроза въстанието. Името на предателя е известно на някои историци, но е по-добре да остане забравено в нашата история.

Как българите сами се справят с предателя от Оборище

Мнозина от вас, които са посещавали местността Оборище, вероятно са забелязали паметника, на който са изписани имената на участниците в знаменателното събитие. При първоначалното му издигане, върху него е било изписано и името на предателя. Въпреки това, поколения българи зачертават неговото име от монумента, докато накрая не е останала само дълбока драскотина вместо името му. Този акт отразява справедливото възмездие за неговите деяния - името му да остане забравено от историята.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !