Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Топ 10 най-дружелюбни градове в Европа

отпечатай новината

06.04.2024 08:12 | Видян 607 пъти

Топ 10 най-дружелюбни градове в Европа

10. Любляна, Словения. Резултат 92.31

Столицата на Словения е един от най-озеленените градове в Европа и един от най-удобните за живеене благодарение на центъра без автомобили и приятелските си жители. Освен това бързо се превръща в дестинация за кулинари с влияние от съседите Италия, Австрия, Унгария и Хърватия и ново поколение готвачи, които се фокусират върху местните производители и методите на устойчиво земеделие.

9. Букурещ, Румъния. Резултат 92,5

Градът често е наричан „Париж на Изтока“ благодарение на големите си булеварди и архитектура. Днес има разпадаща се елегантност с динамичен ръб и гостоприемно отношение. Има много музеи за разглеждане, тучни паркове във всеки сектор, богато украсени православни църкви от 17-ти и 18-ти век, закътани надалеч, и оживен нощен живот.

8. Дубровник, Хърватия. Резултат 92.61

На южното крайбрежие на Хърватия, натрупвайки планините от Адриатическо море, старият град на Дубровник е ограден с каменни стени от 16-ти век. Пешеходните търговски улици, бароковата архитектура (най-вече църквата Св. Блейз) и, разбира се, блестящият лазурен морски фон помагат да се създаде ефирно усещане в общината.

7. Сан Себастиан, Испания. Резултат 92.67

Известен със своята баска кухня като родината на пинчо (баски за „шип“ и се отнася до предястие, подобно на тапас, често се наслаждава като ястие, нанизано между три или четири барчета пинчо), чарът на Сан Себастиан вече е добре познат на чревоугодниците . Въпреки това хората му – може би донякъде засенчени от безупречния си вкус – официално, според нашите читатели, са сред най-дружелюбните в Европа. Планирайте пътуване с нашето ръководство за най-добрите хотели в Сан Себастиан.

6. Малага, Испания. Резултат 94.19

През последните няколко години историческият град Малага се превърна в магнит за младите испански творци благодарение на своите достъпни наеми, автентична кухня и надеждно слънце. Откриват се много нови ресторанти и стилни места, което го прави задължителна дестинация.

5. Белград, Сърбия. Резултат 94.55

Творчески анклав, на първо впечатление, сръбската столица може да не е най-класически красивият град. Все пак неговите калдъръмени улици, брутални сгради и контрастираща архитектура имат известен чар. Тук кипят модни, художествени и музикални сцени, които си заслужава да бъдат проучени.

4. Хелзинки, Финландия. Резултат 95.00

Финландската столица изхвърли Осло, Копенхаген и Стокхолм от списъка тази година и сега, според нашите читатели, е най-дружелюбният от всички северни градове. В други отношения Хелзинки също догонва останалите столици със силна сцена на изкуството и дизайна и вълна от нови ресторанти, които го изтласкват в заслужената светлина на прожекторите.

3. Дъблин, Ирландия. Резултат 95.37

Може би неизненадващо включване в списъка на нашите читатели с най-дружелюбните европейски градове, Дъблин е спокоен с веселба. От свирене на цигулка на бордюра до оживен нощен живот, който бушува до ранна сутрин, столицата на Ирландия безпроблемно съчетава жаждата си за живот с намигване към радикалната си история под формата на забележителности, музеи и истории, разказани от непознати, превърнали се в приятелски срещи по пътя.

2. Корк, Ирландия. Резултат 97.00

Въпреки че Корк може да е вторият по големина град в Република Ирландия, пристанищният град е дори по-приветлив от столицата, според нашите читатели. Това място има голяма индивидуалност, вълнуваща кулинарна сцена, изобилие от кафенета, галерии, музеи и емблематичен хранителен пазар.

1. Сиена, Италия. Резултат 98.33

Зашеметяващият тоскански анклав Сиена е пулсиращ град, пълен със средновековни сгради и оживени кафенета. Основното действие се случва на Пиаца дел Кампо, където всяко лято се провежда Palio, конно състезание без седло, но това е разходка из готическите улици, за да разгледате занаятчийски бутици и автентични семейни ресторанти, където ще срещнете истинската душа на място и открийте защо е коронован за най-дружелюбния град в Европа.

Снимки: Getty

Източник: cntraveller.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !