Всичко, което можеш да си представиш...

Всичко, което можеш да си представиш е истинско....

Руска рулетка с шотове и как се...

Новите епизоди на кулинарното предаване „Черешката на...

Дънките са вредни за околната среда: Учени

отпечатай новината

08.04.2024 15:23 | Видян 397 пъти

Дънките са вредни за околната среда: Учени

Те може да са основна част от ежедневното облекло, но учените сега казват, че дори един обикновен чифт дънки може да бъде вреден за околната среда.

Носенето на чифт бързи модни дънки само веднъж създава 2,5 кг CO2, което се равнява на шофиране на бензинова кола 6,4 мили.

Учени от Технологичния университет в Гуангдонг анализираха жизнения цикъл на чифт дънки Levi's от отглеждането на памука до евентуалното им изхвърляне.

Те откриха, че някои дънки са носени само седем пъти - което им печели класификацията на "бързата мода" - и произвеждат 11 пъти повече CO2, отколкото дънките, носени по-често.

Д-р Я Джоу, водещият автор на изследването, казва: „Скромният елемент от гардероба – чифт дънки – има значително въздействие върху околната среда.“

За да видят колко бързо модата влияе върху околната среда, изследователите анализираха жизнения цикъл на чифт дънки Levi's 501 от суровия памук до изхвърлянето им чрез изгаряне.

По време на жизнения цикъл на продукта изследователите откриха, че бързите модни дънки имат въглероден отпечатък с 95-99 процента по-голям от традиционните модни дънки, които се носят средно 120 пъти.

Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за бърза мода, се транспортират по-бързо и се носят по-рядко, преди да бъдат изхвърлени.

Д-р Джоу каза пред MailOnline: „Променящите се модни тенденции карат хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да продължат да следват най-новите тенденции.

„Подобно свръхпотребление доведе до значително увеличаване на потреблението на ресурси и енергия в шивашката индустрия чрез ускоряване на цялата верига за доставка на облекло, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин изостря въздействието на шивашката индустрия върху изменението на климата.“

Изследователите изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 kg CO2.

Това е по-високо от предишните оценки, тъй като изследователите смятат, че дънките се носят по-рядко и се перат по-често, отколкото се смяташе.

Въпреки това, от този общ въглероден отпечатък, 48 процента се дължат на прането, сушенето и гладенето на дънки след покупката.

Междувременно изследователите изчисляват, че дънките, продавани в бързата мода, произвеждат 11 пъти повече емисии.

Тъй като се носят само седем пъти средно, тези дънки отделят 2,5 kg CO2e на носене, въпреки че се нуждаят от много малко енергия за пране и сушене през целия им живот.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при бързата мода идват от производството на дънки и влакна, съставляващи 70 процента от общите емисии.

Останалите емисии се създават до голяма степен от транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, съставлявайки 21 процента от общите емисии.

Д-р Джоу обяснява: „За да постигне бърз отговор (на модните тенденции) на глобалната верига за доставки, моделът на бърза мода предпочита начини на транспорт с по-кратки логистични времена, като например трансграничен транспорт по въздух, а не по море.“

Тъй като транспортът на бързата мода е много по-енергийно интензивен, техният транспорт произвежда зашеметяващите 59 пъти повече CO2.

В световен мащаб индустрията за бърза мода струва приблизително 64,5 милиарда долара (51,25 милиарда паунда) през 2020 г. и се очаква да нарасне до 95 милиарда долара (75,4 паунда) до 2030 г.

Според изследователите марките за бърза мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хипер-потребление.

Това води до създаването на огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване.

Смята се, че модната индустрия произвежда 10 процента от всички глобални емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните сметища сега причиняват „екологична и социална извънредна ситуация“.

За щастие, изследователите казват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията.

Проучването установи, че купуването на дрехи от офлайн магазини втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90 процента.

Д-р Джоу казва: „Чрез търговията втора употреба хората могат да продават различни или неупотребявани дрехи и да печелят.

„В Китай нарастващият фокус върху опазването на околната среда и устойчивостта сред китайските хилядолетия и поколението Z стимулира растежа на индустрията за търговия втора употреба.“

Въз основа на данни от американския дистрибутор на дрехи Buffalo Exchange, изследователите откриха, че дънките, преминаващи през магазините за втора употреба, са носени 127 пъти през живота си.

Изследователите също предполагат, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи като Rent the Runway може да намали въглеродния отпечатък на износване съответно с 85 и 89 процента.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !