Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Фестивалът за илюстрация и графика с четвърто издание

отпечатай новината

18.04.2024 12:01 | Видян 156 пъти

Фестивалът за илюстрация и графика с четвърто издание

Четвъртото издание на Фестивала за илюстрация и графика ще предизвика артисти, участници и публика да прекрачат мъгливите границите на фигурацията и абстракцията.

От 7 до 16 юни ви очаква прецизно курирана програма от изложби, работилници, лекции и филмови прожекции, която ще изследва пряко или косвено различни аспекти на темата.

„Визуалният език, с който всички работим е натоварен от догми, властови отношения и установени закони. Той е наложил разбирания и начини на мислене. Как обаче описваме нови явления, схващания и методи, които не работят с този установен езиков код?“. Над този въпрос, свързан с темата на Фестивала, насочва вниманието ни основателят и директор на FIG. Васил Владимиров.

Теодор Генов, Лена Вебер, Гьорги Десподов и Пол Ваак, са артистите, които тази година ще участват в груповата откриваща изложба с дата 7 юни /петък/ в пространството на галерия КО-ОП. „В тазгодишното издание на фестивала подканваме авторите да покажат един нов визуален език описващ новите дефиниции и понятия на съвременния човек“, разказва Андрея Гандева, куратор на изложбата.

Неделята на 9 юни ще предложи филмова вечер с Girls In Film, а мястото ще бъде Културно пространство „Бобина“. След успеха от миналогодишното издание, Girls in Film отново ще бъдат част от FIG. Платформа подкрепя и свързва новото поколение жени като предоставя сцена за завладяващи и новаторски късометражни филми, документални филми, анимация и други, създадени от смели режисьори по целия свят.

Традиционно в програмата на фестивала ще присъства и откриване на самостоятелна изложба, на автор дебютант - тази година в лицето на Мария Илиева, представена в последното издание на ArtStart, проект на галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България, представящ млади обещаващи артисти. Откриването ще бъде на 11 юни /вторник/ в галерия „Октопод“ /подлеза между Президентството и Министерския съвет/.

На 13 юни /четвъртък/ в пространствата в подлеза под Президентството, стопанисвани от Регионален исторически музей на София ви очаква откриване на групова изложба на австрийския колектив Soybot, занимаващ се с експериментални печатни техники и перфомативно рисуване. Изложбата „Sugar whip and bread“ ще включва творби на колектива и звуково произведение на Mme Psychosis. Участващи в нея са Бернхард Фукс, Герхард Йордан, Макс Фройнд, Паул Ридмюлер, Mme Psychosis, Ванеса Линденау и Малин Шьонберг.

Първите от серията работилници ще се проведат на 8 юни /събота/. Началото е в Sito Studio - споделено пространство за ръчен ситопечат. Те ще са домакини на цианотипия работилница за деца между 8 и 14 години. Същият ден в пространството на галерия КО-ОП и печатното им ателие Slopi Kopi, DTAN студио - независимо студио за печат и дизайн, представят работилница за ризо анимация.

На 10 и 11 юни /понеделник и вторник/ в Културно пространство „Бобина“ - Compote Collective, българската платформа за създаване на съвременни авторски анимационни филми ще проведе работилница за анимационно кино. Колективът инициира и различни проекти свързани с разказване на истории чрез рисувани картинки — комикси, илюстрации за книги, анимирани уроци, визуализиране на документални истории.

В следващия ден - 12 юни /сряда/, в студио „Белка“, ежегоден партньор на фестивала, ще е домакин на работилницата на италианската художничка Франческа Алберго. Needle Felt работилницата ще има за цел да използва стари дрехи и да им предаде нов живот чрез средствата на съвременното изкуство.

Съботата на 15 юни ще предложи две тематични работилници. Първата отново ще е в Sito Studio и ще е насочена за деца между 8 и 14 години, по време на която децата ще се запознаят с основите на ситопечата. Втората ще се проведе в пространството на галерия КО-ОП с тема „Political Poster Club“ на австрийския колектив Soybot. Работилницата е политически и социално ангажирано събитие, което кани различни креативни практици да направят плакати по тема, важна за града домакин. Досега събитието е провеждано във Виена и Линц, ангажирайки се с правата на LGBTQ+, градския дизайн и големите технологии. За четвъртото издание на FIG, Soybot и участниците ще разработят специални проекти фокусиращи се върху София и актуалните проблеми на града.

Тази година лекционният панел е с дата 14 юни /петък/ в Hyperspace. Началото е с Лена Вебер и лекцията ѝ за работата ѝ като дизайнер на графични системи и креативен кодер. Лена ще се фокусирана върху теми свързани с разработването на инструменти за дизайн и типографски системи. Финалната лекция за деня ще бъде на Патрик Лайеманд и Пиер Делмас и тяхното Superscript2 студио за графичен и шрифтов дизайн. Лекцията им ще се съсредоточи върху подхода им към типографията, както и анализ на творческия им процес по различни проекти.

Последният ден от фестивала /16 юни, неделя/ ще предложи на публиката филмова вечер с VAV, департамент на Академията на Gerrit Rietveld и техните проекти върху разработването на движещи се изображения върху стъкло. Процесът на анимиране се създава от ученици първа година, които създават 15 секунден звук, който се отпечатва върху филм. Когато филмът се прожектира, звукът се възпроизвежда оптично. Около 30 студенти работят върху една 16 мм. ролка, като всеки анимира 15 секунди при 24 кадъра в секунда, което е 360 кадъра на човек.

Всичко за FIG.4. можете да намерите ТУК

Билети ТУК

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Регионален исторически музей - София.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !