Всичко, което можеш да си представиш...

Всичко, което можеш да си представиш е истинско....

Руска рулетка с шотове и как се...

Новите епизоди на кулинарното предаване „Черешката на...

Няма да спасят балетния конкурс във Варна с оставащи 20М, министърът не знае къде ще идат парите

отпечатай новината

10.05.2024 12:31 | Видян 182 пъти

Няма да спасят балетния конкурс във Варна с оставащи 20М, министърът не знае къде ще идат парите

Четири години след като Международният балетен конкурс във Варна спря заради безпаричие, негови лауреати, начело с примабалерината Калина Богоева, поискаха спасяването му в отворено писмо.

Документът е изпратен до президента Румен Радев, служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на културата Найден Тодоров, варненския кмет Благомир Коцев и до председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански.

Остават нераздадени 20 милиона лева за култура и вместо да бъдат използвани за спасяването на балетния конкурс, при въпрос към министъра къде ще бъдат разпределени толкова много пари, той отговори съвсем искрено, че не знае.

Създаден през 1964 г., международният балетен конкурс във Варна е първият подобен в света. По негов образец и заимствайки неговия регламент впоследствие са създадени десетки международни конкурси – в Москва, Париж, Джаксън, Осака и др., и неслучайно всички световни балетни звезди през последните шест десетилетия са лауреати от Варна, пише в писмото.

Сред тях, освен Калина Богоева, която е лауреат още от 1964 г., от Варна тръгна световната кариера и на Михаил Баришников, Силви Гилем, Патрик Дюпон, Манюел Льофри, Владимир Василев, Красимира Колдамова, Ясен Вълчанов, Диляна Никифорова и още над 350 български и световни балетни звезди.

В документа се припомня, че през 1992 г. от Министерство на културата постановяват, че всички най-значими международни културни събития у нас, финансирани от ведомството, ще се организират от независими фондации. Сред тях до днес е оцелял единствено фестивалът „Софийски музикални седмици“.

Поради липса на пари в годините бяха спрени както „Златният Орфей“ през 1999 г., така и Международният конкурс за млади оперни певци през 2009 г. и последно през 2020 г. и Варненският международен балетен конкурс.

До 2018 г., когато беше последното издание на конкурса, проявата във Варна се провеждаше на ръба на финансовия минимум и струваше около 700 хил. лв. От тях една четвърт идваха от приходи от такси и билети, а 50 на сто се покриваха от спонсори. Именно невъзможността за осигуряването им доведе до отмяната на конкурса през 2020 г.

За нормалното протичане са нужни поне 850 хил. лв., посочиха тогава организаторите от Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“ с уточнението, че наградният фонд от най-престижната към него момент балетна надпревара в света е обидно нисък, а в случай че някоя от наградите не бъде връчена – нещо, което често се случваше, парите за нея се връщаха в бюджета на културното министерство, което даваше пари само за награди.

След като преди седмици от община Варна обявиха, че ще направят всичко възможно за възстановяването на конкурса през 2026 г., лауреатите му настояват в откритото писмо за активното участие и на държавата. Те предлагат да се предоговорят ангажиментите в лицето на варненската община и на културното министерство за нови представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“.

В писмото се настоява още за създаването на Обществен съвет или работна група, която да следи за регламента, финансирането и маркетинга на конкурса, а Министерство на културата да го обяви за национална ценност съгласно Закона за културното наследство и Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство. Иска се и МК да се ангажира с финансирането, с хоризонт следващите три години.

Приоритетна финансова подкрепа за конкурса, без да е необходимо да се кандидатства пред фонд „Култура“, се търси и от общината във Варна.

От своя страна, балетните звезди ще помагат с опит и съвети за намирането на решения и екип, който да допринесе за възраждането на конкурса.

Източник: Offnews

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !