Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

100 дни Бойко - данъците в София скачат от 25 до 60%

отпечатай новината

01.03.2008 14:56 | Видян 8222 пъти | Гласували 3

100 дни Бойко - данъците в София скачат от 25 до 60%

100 дни вече, откакто Бойко Борисов за втори път встъпи в длъжност като кмет на София. Какво стана? Беше обявено вдигането на данък сгради в София с 25%, за което писахме още преди месеци. Истината е, че Генерала искаше да е с 33%, ама Кадиев наложи понижаване на промилите. От 30 до 60% се вдига се значително и общинските такси за автомобили, понеже събираемостта била малка – тоест ще наказват коректните платци, а няма да разчитат на разширяване на бройката, каквато е финансовата и социалната логика. А за какво ще ги прибират? За дупките по улиците и задръстванията няма какво да говорим – незапомнени са! Тези дни Капитал публикува статистика, според която София е най-бавният град в Европа със средна скорост на придвижване 17 км/ч. Ако бяхме само с десет км по-бързи, колкото варшавяните, нямаше да губим 160 милиона евро годишно само от това. Представяте ли си колко хубави нови улици, детски градини и други неща могат да се направят с над 300 млн. лева?!
Като стана въпрос за детски градини, да не забравяме и скандала с гръмналия общински сайт по темата, който е струвал рекордните пари – някъде десет пъти над нормалното.
Доста повече пари, с близо една трета, ще взема и новият концесионер за боклука и чистотата, след като при единствения по-сериозен (15 см) снеговалеж, отново зимата ни изненада. Отново желязна логика!
За сто дни, въпреки критиките към правителството заради харченето на излишъка (“пладнешки обир” по неговите думи), кметът може да се похвали със сериозна субсидия точно от преизпълнението на миналогодишния бюджет, която държавата дава за софийското метро – става дума за десетки милиони.
Последната битка на Генерала е да брани концесията на Софийска вода, която източва здраво града най-малкото като не намалява значително безумните загуби по тръбите – така се пилеят над половината от количеството.
А после казват, че Бойко нищо не вършел...

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !